DISTRIBUIȚI

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat vineri Londra că îşi îndeamnă aliaţii la „confruntare” cu Moscova, după decizia UE de a-şi rechema ambasadorul din Rusia din cauza afacerii Skripal, informează AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile britanice „încearcă în mod febril să-şi forţeze aliaţii să ia măsuri ce vizează confruntarea” cu Moscova, după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a declarat Lavrov, citat de la Hanoi de agenţia de presă RIA Novosti.


Citeşte şi: Incendiu catastrofal în Vietnam. Cel puţin 13 oameni au murit

Partenerii europeni ai Marii Britanii şi-au exprimat în unanimitate sprijinul, joi, la Bruxelles, acuzând Moscova că s-ar afla „foarte probabil” în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie şi au decis să-l recheme pe ambasadorul UE de la Moscova.

În afară de această măsură, unii lideri europeni intenţionează să expulzeze diplomaţi ruşi sau să-şi recheme ambasadorii, a precizat pentru AFP un responsabil european.

Londra a desemnat Moscova responsabilă de această otrăvire, a expulzat 23 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul său şi a anunţat îngheţarea relaţiilor bilaterale.

Citeşte şi: CINCI români printre persoanele decedate în urma exploziei de la uzina chimică din Cehia (MAE)

Rusia, care îşi clamează nevinovăţia şi acuză Londra că „nu doreşte să audă răspunsurile” Moscovei, a ordonat în replică expulzarea de diplomaţi britanici şi suspendarea activităţilor British Council pe teritoriul său.

„Nu vedem nici acum dovezi (privind implicarea Rusiei în cazul Skripal). Iar absenţa lor ne face să credem că toate acestea nu sunt altceva decât o provocare”, a denunţat Lavrov, acuzând Londra că doreşte „să agraveze cât mai mult posibil criza cu Rusia”.