DISTRIBUIȚI
RFI

Statele Unite ale Americii ar furniza acoperire de facto unităţilor grupării jihadiste Statul Islamic în Siria şi s-ar preface doar că luptă împotriva terorismului în Orientul Mijlociu, a acuzat marţi Ministerul Apărării rus, potrivit căruia avioane americane ar fi încercat să împiedice lansarea de lovituri ruseşti asupra unor poziţii jihadiste în apropierea oraşului Abu Kamal, relatează Reuters şi TASS, potrivit agerpres.

Potrivit acestuia, SUA îi acoperă pe militanţii Statului Islamic pentru a-i folosi în promovarea intereselor lor în Orientul Mijlociu, conform TASS.


Mai mult, Ministerul Apărării de la Moscova susţine că aviaţia americană a încercat să împiedice lovituri aeriene ruseşti asupra Statului Islamic în jurul oraşului sirian Abu Kamal. În acest scop, avioanele ‘coaliţiei’ ar fi intrat într-o zonă situată la 15 km distanţă de Abu Kamal pentru a împiedica activitatea aparatelor ruseşti.

Citeşte şi: Decizie neaşteptată la Washington: Pensia foştilor preşedinţi este diminuată semnificativ

‘Aceste fapte sunt dovezi concludente că SUA, imitând o luptă fără concesii împotriva terorismului în faţa comunităţii internaţionale, furnizează de fapt acoperire unităţilor Statului Islamic’, susţine ministerul citat.

‘Astfel de acţiuni ale ‘coaliţiei internaţionale’ sunt o dovadă a faptului că ofensiva rapidă a forţelor siriene la Abu Kamal a subminat planurile SUA de a crea organisme de putere ‘proamericane’, care să nu se subordoneze guvernului sirian, pentru administrarea teritoriilor de pe malul estic al Eufratului’, susţine instituţia de apărare rusă.

Ministerul Apărării rus a dat publicităţii şi o serie de imagini realizate de drone în data de 9 noiembrie, care arată cum coloane lungi de jihadişti se retrag – sub presiunea loviturilor aviaţiei ruse şi a forţelor siriene – din Abu Kamal spre o zonă la graniţa cu Irakul.

Citeşte şi: Tot mai multe guverne folosesc reţelele sociale ca instrument de manipulare

Conform acestuia, SUA au motivat că nu au bombardat coloanele de rebeli în retragere, întrucât aceştia ‘se predau de bună voie’ şi astfel cad sub incidenţa Convenţiei de la Geneva privind prizonierii de război.

Premierul rus Dmitri Medvedev, care s-a întâlnit cu preşedintele american Donald Trump în Asia, a declarat marţi că relaţiile dintre Rusia şi SUA nu au fost de zeci de ani la un nivel atât de scăzut, conform RIA Novosti. Instituind sancţiuni la adresa Moscovei, a adăugat Medvedev, Statele Unite au decis să prezinte Rusia ca inamic.