DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat sâmbătă decizia autorităților de la Washington de a trimite echipamente și trupe militare în estul Siriei, pentru a proteja rafinăriille petroliere din regiune, relatează site-ul cotidianlui The Guardian, potrivit mediafax.

Secretarul american pentru Apărare, Mark Esper, a informat că decizia de a reamplasa trupe pe teritoriul estic al Siriei este menită să asigure rafinăriile petroliere de potențiale atacuri ale rețelei Stat Islamic. Decizia a fost ultimul semn al faptului că simpla hotărâre de retragere a forțelor americane din Siria nu este una atât de ușoară, întrucât sunt implicate mai multe dimensiuni ale apărării.


Citește și : Trump, așteptat să facă un anunţ ‘foarte important’

Sâmbătă, un convoi format din zeci de vehicule a fost surprins în timp ce se deplasa în sudul orașului nord-estic Qamishli, îndreptându-se, conform aprecierilor, către rafinăriile de la Deir el-Zour.

Autoritățile de la Moscova s-au arătat critice față de decizia Washingtonuluui de a continua păstrarea trupelor pe teritoriul sirian. Într-o declarație transmisă de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maj Gen Igor Konashenkov, acesta a apreciat că „ceea ce face Washingtonul acum, preluarea și controlarea rafinăriilor petroliere din estul Siriei, sub control militar, reprezintă un act internațional de banditism”.

Citește și : Liderul unei grupări jihadiste a fost ucis

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a discutat la telefon, sâmbătă, cu Secretarul de Stat american Mike Pompeo asupra situației din Siria. „Din partea Rusiei, necesitatea constă în abținerea din efectuarea de pași care subminează suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări”, a comunicat ministrul Lavrov.