DISTRIBUIȚI
middleeastnewsservice.com

Moscova intenţionează să reacţioneze pe bază de reciprocitate, după ce preşedintele Lituaniei a graţiat doi spioni ruşi, anunţă vineri agenţiile de presă ruse, preluate de Reuters, potrivit agerpres.

Şeful statului lituanian, Gitanas Nauseda, i-a graţiat vineri pe cetăţenii ruşi Nikolai Filipcenko şi Serghei Moiseenko, care beneficiază de o lege adoptată joia trecută de parlamentul de la Vilnius. Actul normativ a fost primul pas către un posibil schimb tripartit de spioni între Lituania, Rusia şi Norvegia, anunţat încă de luna trecută de agenţia lituaniană de presă BNS.


Citeşte şi: 27 de oameni au murit TRĂSNIŢI de fulgere în Pakistan

Filipcenko a fost condamnat în 2017 la zece ani de închisoare pentru spionaj, furnizarea de informaţii false în vederea obţinerii unui document, falsificarea de acte de identitate şi uz de fals pentru trecerea ilegală a frontierei, arată decretul prezidenţial de graţiere. Conform aceluiaşi document, Moiseenko a fost condamnat, tot în 2017, la o pedeapsă cu închisoarea de zece ani şi jumătate pentru spionaj şi deţinere ilegală de arme.

La scurt timp, tot vineri, Serghei Narîşkin, şeful serviciului rus de informaţii externe SVR a declarat că Moscova intenţionează să răspundă graţierii prin măsuri similare. El nu a precizat însă un calendar pentru procedurile respective. Potrivit BNS, cei care ar putea fi eliberaţi sunt doi cetăţeni lituanieni, Evgheni Mataitis şi Aristidas Tamosaitis, condamnaţi ca spioni în 2016.

Citeşte şi: În prag de iarnă, Putin ameninţă Europa cu TĂIEREA gazelor

Rusia anunţase deja în aceeaşi zi că va revizui în viitorul apropiat o cerere de graţiere depusă de norvegianul Frode Berg, condamnat pentru spionaj.