DISTRIBUIȚI
Moskva News Agency

Oraşul Moscova a înregistrat joi un record de infectări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, care semnalează un val pandemic ce se anunţă deosebit de puternic odată cu răspândirea variantei extrem de contagioase Omicron, informează AFP, potrivit agerpres.

Rusia, cea mai îndoliată ţară europeană în timpul pandemiei de COVID-19, a recenzat 38.850 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, un număr ridicat, dar care nu a atins totuşi recordul naţional din luna noiembrie, potrivit statisticilor guvernamentale.


Citeşte şi: Pentru testarea Covid, nasul poate să nu fie întotdeauna cea mai bună soluţie – Black News

În schimb, capitala ţării, Moscova, epicentrul epidemiei din Rusia, a înregistrat un record absolut de infectări joi, cu 11.557 de cazuri noi de COVID-19. Precedentul record zilnic stabilit la Moscova data din iunie 2021, în perioada de vârf a valului pandemic provocat de varianta Delta. Cifrele infectărilor înregistrează o creştere netă în ultimele zile.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că ţara lui are la dispoziţie doar două săptămâni pentru a se pregăti înainte de a fi lovită de varianta virală Omicron, îndemnând la accelerarea campaniilor de testare şi de vaccinare.

Rusia tocmai a ieşit dintr-un val pandemic deosebit de sever, cauzat de varianta Delta.

În timp ce statisticile Guvernului rus raportează 324.060 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei, cele publicate de agenţia de statistică Rosstat, care utilizează o definiţie mai largă, anunţau peste 600.000 de decese la sfârşitul lunii noiembrie 2021.

Autorităţile ruse întâmpină în continuare dificultăţi în a-i convinge pe cetăţenii ţării să meargă să se vaccineze, în pofida lansării pe piaţa internă a mai multor vaccinuri anti-COVID-19. Până în prezent, ceva mai puţin de jumătate din populaţia rusă s-a vaccinat cu schemă completă.

Citeşte şi: CIA: ‘Sindromul Havana’ nu este a priori imputabil unei puteri străine – Black News

Joi, creatorii vaccinului far dezvoltat în Rusia, Sputnik V, au anunţat într-un comunicat „o protecţie puternică” a acestui ser împotriva variantei Omicron, folosind cuvinte apropiate de cele rostite de Vladimir Putin, care a afirmat că acest vaccin rusesc este „mai eficient decât celelalte utilizate în lume”.

Sputnik V nu a fost deocamdată omologat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), procesul fiind blocat timp de mai multe luni din cauza neînţelegerii de către autorităţile de la Moscova a informaţiilor pe care trebuie să le transmită experţilor de la OMS.