DISTRIBUIȚI
Sputnik

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri după-amiază, expulzarea ambasadorului Letoniei, în contextul tensiunilor cu ţările baltice, care au redus personalul diplomatic rus din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, informează mediafax.

„Ambasadorul Letoniei, Maris Riekstins, a primit ordinul de a părăsi Federaţia Rusă în două săptămâni”, a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

Oficialii din cadrul Ministerului rus de Externe denunţă „rusofobia” Letoniei, subliniind că Administraţia de la Riga poartă „întreaga responsabilitate pentru actualele tensiuni”, potrivit cotidianului Le Monde.

Letonia şi Estonia au anunţat luni expulzarea ambasadorilor Rusiei, în cadrul acţiunilor de reducere a nivelului relaţiilor diplomatice din cauza tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina. La rândul său, Lituania a anunţat că, în semn de solidaritate, va reduce nivelul relaţiilor diplomatice cu Rusia.

Lituania, Letonia şi Estonia au exercitat, alături de Polonia, presiuni asupra Germaniei, aliată în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, pentru a furniza tancuri avansate Ucrainei, argumentând că armata ucraineană poate respinge astfel invazia Rusiei. Miniştrii de Externe din statele baltice au cerut sâptămâna trecută Berlinului, printr-o declaraţie comună, să furnizeze imediat tancuri Leopard Ucrainei.,

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

Statele Unite au anunţat miercuri că vor livra Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, în cadrul unui aranjament cu Germania, care va furniza 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene.