DISTRIBUIȚI
Mint

Curtea Supremă a Indiei a acordat sâmbătă unui grup hindus proprietatea site-ului religios de la Ayodhya, revendicat şi de musulmani, informează Reuters. Controversa a dus în trecut la ciocniri sângeroase între cele două comunităţi, potrivit agerpres.

Conform unor documente prezentate instanţei de musulmani, moscheea din Ayodhya, din actualul stat indian Uttar Pradesh, a fost construită în 1528 de împăratul Babur din dinastia Mogulilor.


Citește și : 20 de imigranţi care se îndreptau spre Marea Britanie, interceptaţi în Canalul Mânecii

În 1949, grupuri de musulmani au acuzat oficiali guvernamentali indieni că îi determină pe hinduşi să amplaseze o statuie a zeului Rama pe terenul moscheii. În 1050 a fost intentat primul proces prin care se solicită dreptul de a-l venera acolo pe Rama. În 1986, o instanţă a decis că trebuie permis accesul hinduşilor pentru rugăciuni.

Moscheea a fost dărâmată în 1992 de mii de activişti hinduşi, conduşi de politicieni din partidul naţionalist Bharatiya Janata (BJP, actualul partid de guvernământ). În acelaşi an şi în 1993 au avut loc în vestul Indiei conflicte violente între hinduşi şi musulmani, soldate cu peste 2000 de morţipotrivit estimărilor unei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

În 2010, un complet de trei judecători de la înalta curte din Allahabad, din Uttar Pradesh, a decis că situl moscheei trebuie împărţit între trei părţi implicate în litigiu. Sentinţa a fost susţinută în 2011 de Curtea Supremă.

Citește și : Ursula von der Leyen asigură că NATO e o instituţie ‘remarcabilă’

Anul acesta, un complet de cinci judecători de la cea mai înaltă instanţă a început audieri zilnice pentru rezolvarea diferendului. Sentinţa definitivă a fost pronunţată sâmbătă, dând câştig de cauză unui grup hindus şi acordând musulmanilor un alt teren.