DISTRIBUIȚI
Newsweek

Mormântul nemarcat al ofițerului superior SS Reinhard Heydrich, unul dintre arhitecții Holocaustului, a fost vandalizat, iar, potrivit informațiilor preliminare, profanatorii nu au furat niciun obiect, arată Deutsche Welle, scrie mediafax.

Poliția germană îi caută pe cei care au deschis mormântul din Berlin al înaltului ofițer nazist Reinhard Heydrich.


Citește și : Boris Johnson aprobă publicarea raportului despre posibile ingerinţe ruseşti în politica britanică

Heydrich a ocupat funcția de șef în Biroului principal de securitate al Reich-ului, sub conducerea comandantului SS Heinrich Himmler. Heydrich a fost, de asemenea, unul dintre arhitecții genocidului pe care naziștii l-au comis împotriva poporului evreu.

El a fost însărcinat să găsească „o soluție finală la problema evreiască” semnalată de Hermann Göring, un alt aghiotant al lui Adolf Hitler.

Hitler l-a poreclit pe Heydrich „Omul cu inima de fier”. Alte nume care i-au fost atribuite au fost „Măcelarul” şi „Geniul malefic al lui Himmler”. Unii au speculat că Heydrich, care era cu 15 ani mai tânăr decât Hitler, aspira să conducă Germania nazistă. Această posibilitate a fost explorată în lucrări de ficțiune speculativă, cum ar fi „Patria”, de Robert Harris, și „Omul din castel”, de Philip K. Dick.

Citește și : Beijingul condamnă decizia Washingtonului de expulzare a unor diplomaţi chinezi

La începutul anului 1942, Heydrich a prezidat conferința „Wannsee” de la Berlin, care a finalizat planurile Holocaustului nazist. În luna mai a aceluiași an, el a fost atacat de o echipă comando formată din soldați britanici, cehi și slovaci și a murit în cele din urmă la Berlin, în luna iunie. A fost înmormântat cu onoruri.