DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi că îi va cere noului cancelar german Olaf Scholz să se opună punerii în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2, despre care Varşovia afirmă că va fi folosit de Rusia ca ‘instrument de şantaj’ împotriva Uniunii Europene, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Predecesoarea lui Scholz, Angela Merkel, a înrăutăţit relaţiile cu multe state din centrul şi estul Europei menţinând un proiect despre care acestea spun că va creşte în mod periculos dependenţa de gazul rusesc.


Citeşte şi: Danemarca reintroduce restricţiile antiepidemice – Black News

În noul context, cu o nouă administraţie la Berlin şi tensiuni regionale în creştere, Varşovia speră că Germania ar putea schimba abordarea.

‘Îi voi solicita cancelarului Scholz să nu cedeze presiunii din partea Rusiei şi să nu permită ca Nord Stream 2 să fie folosit ca un instrument de şantaj împotriva Ucrainei, un instrument de şantaj împotriva Poloniei, un instrument de şantaj împotriva Uniunii Europene’, a indicat Morawiecki în timpul unei vizite la Roma.

Cotidianul polonez Rzeczpospolita a scris joi că Olaf Scholz va veni într-o vizită la Varşovia duminică, unde noua şefă a diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, se va afla vineri.

Citeşte şi: Bradul de Crăciun din faţa sediului Fox News a fost INCENDIAT – Black News

Preşedintele american Joe Biden l-a avertizat marţi pe omologul său rus Vladimir Putin că, în cazul unei invazii ruse în Ucraina, Nord Stream 2 ar putea fi întrerupt şi ar putea fi introduse sancţiuni economice dure.

Oficiali americani le-au declarat unor membri ai Congresului că au o înţelegere cu Germania cu privire la închiderea gazoductului dacă Rusia va invada Ucraina, a indicat marţi un consilier de rang înalt din Congresul american.