DISTRIBUIȚI
ap

 Populistul Moqtada Sadr, învingător surpriză în alegerile legislative din Irak, a pledat pentru un guvern „incluziv”, la întâlnirea cu liderii principalelor forţe din viitorul parlament, între care unii pe care îi respinsese anterior după anunţarea rezultatelor, informează luni France Presse, potrivit agerpres.

După ce a fost ales parlamentul cel mai fragmentat din istoria sa recentă, Irakul aşteaptă de acum să cunoască coaliţia care va guverna ţara, subminată de corupţie şi devastată de lupte împotriva jihadiştilor, în următorii patru ani.


Citeşte şi: S-a aflat cetăţenia suspectului de terorism din Marsilia

Negocierile se anunţă îndelungate pentru formarea acestei coaliţii, care trebuie să reunească cel puţin 166 de deputaţi.

Iranul şi SUA s-au implicat deja în acest proces, căutând să-l îndepărteze pe turbulentul Moqtada Sadr, apărător fervent al independenţei politice a Irakului, care s-a prezentat la acest scrutin într-o alianţă inedită cu comuniştii.

Moqtada, care şi-a intensificat acţiunile de bravadă la adresa puternicului vecin iranian al Irakului, s-a întâlnit duminică seara cu Hadi al-Ameri, şeful unui grup paramilitar care a învins împreună cu trupele irakiene gruparea jihadistă Statul Islamic şi considerat ca fiind omul Teheranului.

La puţin timp după alegerile legislative din 12 mai, Moqtada Sadr – a cărui listă a câştigat 54 de mandate – a făcut un gest de deschidere pe Twitter către cea mai mare parte a forţelor politice din ţară, dar nu a menţionat lista Cuceririi, condusă de Ameri (47 de locuri).

Totuşi, duminică, fostul lider temut al unei puternice miliţii, devenit simbol al luptei anticorupţie, l-a primit la Bagdad pe Ameri.

Citeşte şi: Manevre militare ruseşti în Marea Azov. Circulaţia navelor ucrainene a fost restricţionată

El a pledat, potrivit unui comunicat al biroului său de presă, pentru „formarea cât mai rapidă a unui guvern incluziv”. Aceasta relevă, a insistat el, „o decizie politică naţională”.

Anterior, Moqtada Sadr se întâlnise cu Haider al-Abadi, premierul încă în exerciţiu, susţinut de comunitatea internaţională şi considerat favorit, a cărui formaţiune s-a clasat pe locul al treilea în alegerile legislative, obţinând 42 de mandate.

Cei doi lideri, care de la începutul campaniei electorale au lăsat să se înţeleagă că s-ar putea alia pentru a forma guvernul, au pledat amândoi pentru un guvern „incluziv” format din „tehnocraţi”.