DISTRIBUIȚI
Daily Express

Preşedintele sud-coreean Moon Jae In a declarat miercuri că doreşte să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în orice moment, de preferabil înainte ca preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, să viziteze ţara sa la sfârşitul acestei luni, informează DPA, scrie agerpres.

Moon a spus că o întâlnire cu Kim ar fi „de dorit” înainte de vizita lui Trump în Coreea de Sud la sfârşitul lunii iunie, a relatat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap în prima zi a vizitei sale de stat în Norvegia.


Citește și : Poliţia cipriotă a găsit cadavrul celei de-a șaptea victime a criminalului în serie

Totul depinde de Kim, a precizat el. Cei doi au avut prima lor întâlnire în aprilie 2018.

Într-un discurs la Universitatea din Oslo în prezenţa regelui Harald al Norvegiei, Moon a reamintit că miercuri se aniversează un an de la summitul istoric din Singapore între Kim şi Trump.

Liderii Statelor Unite şi Coreii de Nord au convenit asupra principiilor „denuclearizării complete a Peninsulei Coreea, noilor relaţii Coreea de Nord-SUA şi a unui regim de pace în peninsula coreeană”, a declarat Moon.

„Discuţiile par a fi într-un impas de la cel de-al doilea summit Coreea de Nord-SUA, dar asta pentru că trebuie să ne înţelegem unii pe alţii mai bine”, a mai spus Moon, referindu-se la summitul din martie în Vietnam, notând că procesul vizează „să se renunţe la sentimentele ostile ce au persistat în ultimii 70 de ani”.

Citește și : Mexic: Vânzarea avionului prezidenţial va ajuta la finanţarea unui plan de control al migraţiei

Moon a adăugat că este nevoie să se consolideze dialogul, amintind că statele coreene împărtăşesc o istorie de 5.000 de ani, în timp ce „istoria noastră ca (state n.r.) separate este de doar 70 de ani”.

Moon a sosit din Finlanda, prima etapă a unui turneu de o săptămână în regiunea nordică, ce se va încheia în Suedia.