DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat miercuri că viitorul summit intercoreean, la Phenian, va fi ocazia ”unei iniţiative îndrăzneţe” în vederea încheierii în mod oficial a Războiului Coreei (1950-1953), relatează AFP, potrivit news.ro .

Nordul şi Sudul au decis luni să organizeze, în septembrie, o nouă întâlnire între Moon şi liderul nord-coreean Kim Jong Un – a treia de la începutul anului.


Citește și : Trump Tower, dat in judecată de statul Illinois pentru folosirea apei din Râul Chicago

După doi ani de creştere a tensiunilor din cauza programelor nuclear şi balistic ale Nordului, peninsula cunoaşte de la începutul lui ianuarie o destindere remarcabilă.

Vizita lui Moon la Phenian va fi prima a unui şef de stat sud-coreean în capitala nord-coreeană din 2007.

Cei doi lideri vor lua ”o iniţiativă îndreăzneaţă în vederea declarării sfârşitului războiului şi unui tratat de pace”, a declarat Moon în cadrul unei ceremonii cu ocazia a 73 de ani de la eliberarea Coreei de sub jugul colonial japonez, în 1945.

Războiul Coreei s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, ceea ce face ca Nordul şi Sudul să se afle, teoretic, în continuare în stare de război.

Semnatarii armistiţiului sunt, de o parte Comandamrntul ONU condus de Statele Unite şi care luptau alături de forţele sud-coreene, iar de cealaltă China şi Coreea de Nord.

Semnarea unui acord de pace este unul dintre obiectivele din Declaraţia de la Panmunjom, semnată de cei doi lideri ai Nordului şi Sudului în aprilie.

Citește și : SUA avertizează Rusia în privința dezvoltării de arme spațiale

Acest summit a fost urmat, pe 12 iunie, de o întâlnire istorică, la Singapore, între preşedintele american Donald Trump şi Kim.

Liderul nord-coreean şi-a reafirmat angajamentul în favoarea unei ”denuclearizări complete a peninsulei coreene”, o declaraţie de intenţie vagă, fără calendar şi nici modalităţi, departe de dezarmarea nucleară ”completă, verificabiă şi ireversibilă” cerută de Statele Unite.

Departamentul de Stat american a anunţat marţi că Washingtonul susţine ”un regim de pace”, însă obiectivul său prim este oprirea programelor nuclear şi balistic ale Nordului.

”Obiectivul nostru principal este denuclearizarea peninsulei coreene”, a declarat presei o purtătoare de cuvânt a departamentului, Heather Nauert.

China a salutat miercuri organizarea viitorului summit intercoreean şi a apreciat că aceste discuţii vor ajuta ”la promovarea denuclearizării peninsulei”.