DISTRIBUIȚI
Daily Express

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat marţi, în cursul unei şedinţe de guvern, că SUA şi Coreea de Nord au pus capăt, ‘practic’, relaţiilor ostile şi au început o nouă eră de pace odată cu summitul de la Panmunjom între preşedintele american Donald Trump şi liderul de la Phenian, Kim Jong Un, chiar dacă nu au fost semnate documente oficiale, transmite Xinhua, potrivit agerpres.

Kim şi Trump s-au întâlnit duminică în partea sud-coreeană a satului de frontieră Panmunjom, la zi după invitaţia surprinzătoare adresată de preşedintele american printr-un mesaj pe Twitter.


Citește și: SUA ‘nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme nucleare’

Trump şi Kim şi-au strâns mâinile pe linia de demarcaţie, după care au traversat-o şi au intrat pe teritoriul nord-coreean, o premieră pentru un preşedinte american în funcţie.

În urma unei discuţii tete-a-tete de 50 de minute, cu uşile închise, Kim şi Trump au convenit înfiinţarea unor echipe pentru negocieri de denuclearizare la nivel de grup de lucru în săptămânile viitoare.

Potrivit preşedintelui sud-coreean Moon, întâlnirea de la Panmunjom a fost, ‘practic, o declaraţie de încetare a relaţiilor ostile prin fapte’.

Citește și: Rebelii yemeniți au atacat un aeroport din Arabia Saudită. Nouă civili au fost răniți!

Preşedinţia de la Seul afirmase în cursul anului că, prin acordul militar cuprinzător semnat la cel de-al treilea summit Moon-Kim de la Phenian, în septembrie, cele două Corei au încheiat, practic, un pact de neagresiune.

În baza acordului militar, cele două Corei au convenit să înceteze acţiunile ostile în zonele de frontieră, prin crearea unor zone-tampon la graniţele terestră, maritimă şi aeriană.