DISTRIBUIȚI
Daily Express

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat luni că speră ca Phenianul să răspundă pozitiv întâlnirii sale cu preşedintele american Donald Trump din această lună, care face parte din eforturile de a reîncepe discuţiile cu Coreea de Nord privind dezarmarea nucleară, scrie Reuters, potrivit news.ro.

Vorbind în faţa cabinetului său, Moon a afirmat că va folosi summit-ul de pe 11 aprilie de la Washington pentru a vorbi cu Trump despre reînceperea discuţiilor cu Coreea de Nord, un proces al păcii şi crearea unui „ciclu virtuos” în îmbunătăţirea relaţiilor cu Phenianul.


Citește și : Juncker: David Cameron este unul dintre „cei mai distructivi” politicieni din perioada modernă

„Sper că Coreea de Nord va răspunde pozitiv eforturilor Washingtonului şi ale Seulului”, a declarat Moon.

Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un nu au ajuns la niciun acord la summit-ul de la Hanoi din februarie.

Summit-ul a fost încheiat mai devreme decât era programat după ce Trump şi Kim nu au căzut de acord privind ce sancţiuni economice impuse Phenianului vor fi ridicate la schimb pentru renunţarea la arsenalul nuclear.

La Washington au existat critici la adresa Seulului, care ar fi exagerat intenţiile lui Kim privind dezarmarea nucleară şi ar fi cerut o ridicare mult prea radicală a sancţiunilor în timp ce consilierii lui Moon au afirmat că Statele Unite nu pot rămâne cu o abordare de tipul „totul sau nimic”.

Însă Moon a declarat că cele două ţări aliate se află într-un consens în ceea ce priveşte obiectivul comun „de a ajunge la dezarmarea nucleară completă şi stabilirea unui regim de pace în peninsula coreeană”.

El a criticat sceptice anumite persoane, pe care nu le-a numit, dar despre care a afirmat că au încercat să cauzeze neînţelegeri între Washington şi Seul şi să oprească „procesul de pace”.

„Nu este ceva folositor pentru interesul nostru naţional sau pentru viitorul peninsulei coreene. Asemenea încercări pot fi numite iresponsabile, mai ales când ne amintim de criza pe care am îndurat-o înainte să fie lansat dialogul”, a declarat Moon.

Eşecul summit-ului de la Hanoi a creat „dificultăţi temporare”, însă „devine clar că nici cele două Corei, nici Statele Unite nu doresc să se întoarcă în trecut”, a afirmat el.

Programele nucleare ale Coreei de Nord au sfidat ani la rând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Coreea şi Statele Unite au fost implicate într-un război al declaraţiilor până când relaţiile s-au îmbunătăţit în 2018, totul culminând cu un summit în Singapore.

Citește și : Jens Stoltenberg cere Germaniei să respecte angajamentul privind contribuţia bugetară alocată NATO

Un oficial al Casei Albastre a Coreei de Sud a afirmat că liderii Asociaţiei Naţiunilor Asiatice de Sud-Est (ASEAN) iau în considerare să îl invite pe Kim la un summit în oraşul sud-coreean Busan în noiembrie.

Vineri, la Washington, ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-wha s-a întâlnit cu Secretarul de Stat american Mike Pompeo şi le-a transmis reporterilor că cei doi au căzut de acord să continue presiunile asupra Coreei de Nord până vor fi obţinute concesii concrete privind arsenalul său nuclear.

„Ce este cel mai important în acest stadiu, după summit-ul din Hanoi, este reînceperea negocierilor dintre Coreea de Nord şi Statele Unite”, a afirmat ea.

Moon a declarat că va lucra cu Trump pentru a depăşi obstacolele şi a găsi noi modalităţi de a ajunge la pace.

„Dacă muncim din greu, putem reuşi. O astfel de gândire pozitivă va aduce un rezultat pozitiv”, a declarat el.