DISTRIBUIȚI
China Daily

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in l-a îndemnat pe omologul său american Joe Biden, într-un interviu publicat miercuri de The New York Times (NYT), să relanseze negocierile cu Phenianul asupra denuclearizării Coreei de Nord, potrivit agerpres

„Cel mai important pentru cele două guverne este să aibă dorinţa de dialog şi să ia loc faţă în faţă (la masa negocierilor) cât mai repede posibil”, a declarat Moon, care este aşteptat luna viitoare la Washington, pentru a se întâlni cu preşedintele american, a consemnat AFP.


Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

Preşedintele sud-coreean, artizanul medierii între Phenian şi Washington ce a dus la summituri istorice între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, a îndemnat de asemenea SUA să coopereze cu China în dosarul nord-coreean. „Dacă tensiunile între SUA şi China se intensifică, Coreea de Nord ar putea profita şi câştiga de pe urma acestui lucru”, a atenţionat Moon Jae-in .

Negocierile dintre SUA şi Coreea de Nord sunt în impas după eşecul summitului Kim-Trump din februarie 2019 de la Hanoi, iar Phenianul a reluat testele cu rachete. Moon speră că Joe Biden va relansa negocierile, însă într-un mod mai organizat decât predecesorul său.

„Sper că Biden va intra în istorie ca preşedintele ce a obţinut progrese substanţiale şi ireversibile către o denuclearizare completă şi un acord de pace asupra peninsulei coreene”, a declarat el.

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

Joe Biden nu a dezvăluit până acum prea multe despre intenţiile sale cu privire la Phenian. Cu toate acestea, el s-a declarat deschis „unei anumite forme de diplomaţie, însă cu condiţia denuclearizării”. El a atenţionat de asemenea că SUA vor riposta în caz de „escaladare” nord-coreeană, după ce Phenianul a lansat două rachete balistice în Marea Japoniei.