DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care în timpul campaniei sale a promis că va fi un „lider feminist”, a fost criticat joi după ce a trimis flori la funeraliile mamei unui om politic condamnat pentru abuzuri sexuale, informează AFP, potrivit agerpres.

Moon, precum şi alţi câţiva zeci de înalţi responsabili politici, majoritatea bărbaţi, din Partidul Democrat aflat la putere, au trimis buchete de flori la funeraliile mamei lui Ahn Hee-jung.


Citeşte şi: Autorităţile canadiene AU PIERDUT URMA a circa 35.000 de străini expulzabili

Acest fost guvernator, clasat în 2017 pe locul doi în cursa pentru învestitura Partidului Democrat la prezidenţiale, a fost condamnat anul trecut pentru că a întreţinut raporturi sexuale abuzând de autoritatea lui. Una dintre colaboratoarele sale l-a acuzat că a violat-o în repetate rânduri.

În prezent, el ispăşeşte o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare.

Societatea sud-coreeană rămâne foarte patriarhală, iar numeroase victime ale hărţuirilor sexuale păstrează tăcerea pentru a nu fi ostracizate.

Cazul lui Ahn Hee-jung a fost cel mai răsunător. Acest fost om politic influent a obţinut o permisie excepţională pentru a asista la ceremonia funerară în timpul căreia numeroase personalităţi politice i-au prezentat condoleanţe, printre care premierul Chung Sye-kyun, predecesorul său Lee Nak-yon şi preşedintele partidului aflat la putere, Lee Hae-chan.

Citeşte şi: Polonia şi Slovacia au parafat un acord de cooperare militară

Ahn a autorizat mass-media să acopere evenimentul. În fotografii poate fi văzută o coroană albă mare, plasată la loc de cinste, purtând logo-ul prezidenţial şi numele lui Moon.

Asociaţii de apărare a femeilor şi personalităţi politice progresiste au deplâns o lipsă de consideraţie pentru abuzurile sexuale comise şi au afirmat că aceasta reflectă mentalităţi tradiţionaliste.