DISTRIBUIȚI

Moody’s a retrogradat vineri ratingul Italiei de la nivelul Baa2 la Baa3, cu o treaptă peste categoria junk, din cauza îngrijorării provocate de planurile bugetare ale guvernului, dar investitorii ar putea fi calmaţi de faptul că perspectiva este stabilă, transmite Reuters, potrivit News.ro .

Agenţia de evaluare financiară avertizase în urmă cu cinci luni că ar putea retrograda ratingul celei de-a treia mari economii din zona euro.


Citește și : Statele Unite intenționează să se retragă din tratatul INF (surse)

Principalul motiv al retrogradării ratingului este proiectul de buget al Italiei, care prevede un deficit de 2,4% din PIB pentru 2019, de trei ori mai ridicat faţă de ţinta anterioară.

Trecerea la o politică fiscală expansionistă înseamnă că datoria publică a Italiei se va menţine probabil la nivelul actual de 130% din PIB, în aanii următori, în loc să scadă.

”Acest lucru face ca Italia să fie vulnerabilă la viitoare şocuri interne sau externe, în special la o creştwere economică la lentă”, potrivit unui comunicat al Moody’s.

Îngrijorările legate de planurile bugetare expansioniste au afectat puternic obligaţiunile italiene, în ultimele săptămâni, iar spread-ul dintre obligaţiunile guvernamentale italiene pe termen de 10 ani şi cele germane, de referinţă, a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani şi jumătate.

Citește și : Cazul Khashoggi: Trump consideră că explicaţia Arabiei Saudite este „credibilă”

Comisia Europeană a trimis joi o scrisoare de avertisment Italiei, acesta fiind primul pas oficial al unei proceduri care poate duce la respingerea de către Bruxelles a proiectului de buget.

Guvernul italian a anunţat că intenţionează să îşi pună în aplicare proiectul de buget.

La 31 august, Fitch a revizuit la negativ perspectiva ratingului BBB al Italiei. S&P a anunţat că va revizui ratingul BBB, cu perspectivă stabilă, al Italiei pe 26 octombrie.