DISTRIBUIȚI
CNN.com

Monica Lewinski denunţă folosirea numelui său în desemnarea procedurii destituirii lui Bill Clinton în urmă cu 22 de ani şi propune denumiri alternative ale scandalului de atunci, în contextul actualului proces al destituirii lui Donald Trump în Senat, relatează AFP, scrie news.ro .

În urma îndelungatului şi meticulosului rechizitoriu al democraţilor în favoarea destituirii miliardarului republican, avocaţii lui Donald Trump şi-au început pledoaria sâmbătă.


Citește și : HARTA PANDEMIEI CU CORONAVIRUS – Indică locurile cu cele mai multe cazuri confirmate

Într-un Senat majoritar republican (53 din 100 de mandate), achitarea celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite nu ridică însă vreo îndoială.

În acest context, Monica Lewinsky a denunţat duminică pe Twitter faptul că presa revine asupra celor două precedente din istiria Statelor Unite, mai ales asupra procesului destituirii lui Bill Clintin în 1998.

Fosta stagiară de la Casa Albă lansează astfel un apel la ”alte mijloace” prin care să nu-i mai fie folosit numele – ”cea mai tânără femeie sau persoana cea mai puţin puternică implicată” – în desemnarea procedurii care l-a vizat pe fostul preşedinte democrat – ”scandalul Lewinski” – şi propune ca presa să o numească ”ancheta Starr”, ”«Impeachment»-ul din 1998”, ”Scandalul din 1998”, ”«Impeachment»-ul Clinton” sau ”That Crazy, Fucked Up 1998”.

La 8 octombrie 1998, o procedură de inculpare (”impeachment”) în vederea destituirii a fost lansată împotriva lui Bill Clinton, acuzat de faptul că a negat sub jurământ că a întreţinut relaţii sexuale cu Monica Lewinsky, o stagiară la Casa Albă în perioada 1995-1997.

Camera Reprezentanţilor a aprobat prin vot deschiderea unei anchete cu privire la rolul preşedintelui democrat în ”scandalul Lewinski” sau “Monicagate”.

Citește și : Parisul a anulat parada Luna New Year din cauza epidemiei de coronavirus

Bill Clintin a fost inculpat la 19 decembrie de sperjur şi obstrucţionarea justiţiei.

Procesul destituirii preşedintelui a început în Senat în ianuarie 1999, însă destituirea nu a obţinut majoritatea de două treimi din voturile senatorilor, prevăzută de Constituţie.

Bill Clinton a fost achitat la 12 februarie 1999. El a rămas la putere până la sfârşitul mandatului, în 2001.