DISTRIBUIȚI
A woman looks at the Hekking "Mona Lisa", a reproduction of Leonardo Da Vinci's Mona Lisa, painted on canvas by an unknown artist from the 17th century and up for an online sale at Christie’s auction house in Paris, France, June 11, 2021. REUTERS/Lucien Libert

„Mona Lisa Hekking”, celebra replică din secolul al XVII-lea despre care proprietarul său, Raymond Hekking, susţinea în anii 1960 că era autentică, a fost vândută cu 2,9 milioane de euro (inclusiv taxe) la o licitaţie online organizată de casa Christie’s, relatează AFP vineri, potrivit agerpres.

Dovadă a faptului că Gioconda lui Leonardo da Vinci, care este expusă la Muzeul Luvru, continuă să fascineze, această copie de o excelentă calitate a fost achiziţionată de un colecţionar străin, după ce paisprezece ofertanţi şi-au manifestat interesul, a declarat Christie’s Paris.


Citește și : Alegeri parlamentare anticipate în Armenia

Vânzarea de pe site-ul Christie’s a demarat în urmă cu o săptămână. Fără taxe, suma a ajuns la 2,4 milioane de euro, cu mult peste estimarea iniţială privind valoarea operei, de 200.000 – 300.000 de euro.

Acest tablou a ţinut prima pagină a ziarelor şi a stârnit atenţia radiourilor până în Statele Unite, după ce a fost achiziţionată de la un anticar din regiunea Nisa de Raymond Hekking.

Colecţionar pasionat de artă, el a susţinut autenticitatea acestui tablou în faţa istoricilor de artă şi ai reprezentanţilor mass-media în anii 1960. El punea la îndoială autenticitatea tabloului conservat la Luvru şi cerea muzeului să dovedească că Leonardo da Vinci a pictat cu adevărat această pânză.

Obsedat de ideea că deţinea capodopera lui Da Vinci, el credea că nu Gioconda cea autentică fusese returnată la Luvru în 1914, la trei ani după furtul acestui tablou în 1911 de italianul Vincenzo Perugia, şi susţinea că în locul acestei picturi fusese pusă o copie.

După decesul lui Raymond Hekking, în 1977, tabloul a rămas în familia sa.

Citește și : UE se pregătește ‘să-l ardă la buzunar’ pe Lukaşenko

„Mona Lisa” a intrat în colecţiile regelui Francois 1 la puţin timp după 1517.

Mai multe copii au fost realizate ulterior, de la începutul secolului al XVII-lea, între care se află şi cea pe care a achiziţionat-o Raymond Hekking.