DISTRIBUIȚI
VOA News

Secţiile de votare pentru referendumul asupra independenţei Kurdistanului s-au închis luni la ora locală 19.00 (aceeaşi ca şi ora României) şi a început numărătoarea voturilor, relatează Reuters. Primele rezultate arată că peste 90% din voturi sunt în favoarea independenţei, a comunicat comisia electorală din Erbil, capitala provinciei autonome Kurdistan din Irak. Rezultatele finale nu vor fi cunoscute, probabil, decât joi.

Prezenţa la vot a fost de 72%, a mai informat comisia, citată de DPA.


După vot, susţinătorii independenţei au sărbătorit pe străzile din Erbil până târziu în noapte, fluturând steaguri kurde, sunând din claxoane şi lansând artificii.

Circa 5,2 milioane de votanţi din Kurdistan au fost chemaţi să răspundă „da” sau „nu” la întrebarea: „Doriţi ca Regiunea Kurdistan şi zonele kurde din afara Regiunii să devină un stat independent?”.

Guvernul regional din Kurdistan, condus de preşedintele Masoud Barzani, a organizat referendumul împotriva voinţei guvernului irakian şi a ţărilor învecinate – Turcia, Iranul şi Siria, pe teritoriile cărora trăiesc minorităţi kurde – şi în ciuda avertismentelor Statelor Unite.

Luni, Iranul şi-a închis frontiera cu Kurdistanul irakian. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran a precizat că măsura a fost luată la cererea Irakului. În aceeşi zi, armatele turcă şi irakiană au început exerciţii militare la frontiera comună. Reuters menţionează că Ankara şi Bagdadul îşi coordonează măsurile împotriva regiunii autonome kurde din Irak, ca reacţie la referendum.