DISTRIBUIȚI

Vulcanul din insula spaniolă La Palma se află într-un moment de maximă activitate de la erupţia declanşată în urmă cu o lună şi care a condus la prăbuşirea parţială a craterului prin care se scurge un important flux de lavă, potrivit Institutului Vulcanologic din Insulele Canare (Involcan), relatează luni EFE, potrivit agerpres.   

Ne aflăm într-un moment de maximă activitate”, a informat David Calvo, purtătorul de cuvânt al institutului Involcan.


Citește și : Liga Arabă reacţionează la criza din Sudan

În declaraţii acordate EFE, Calvo a subliniat că emisiile de gaze sunt „o nebunie”, având în vedere că s-a ajuns la expulzarea a 50.000 de tone de sulf iar vulcanul expulzează mai multă lavă decât la sfârşitul săptămânii trecute, când au fost descoperite două fisuri pe partea laterală a craterului şi o nouă gură de scurgere.

Calvo a reiterat că gazele marchează tendinţa a ceea ce s-ar putea întâmpla în următoarele ore, astfel încât nu crede că vor avea loc schimbări semnificative.

El a explicat că printr-una dintre cele două guri, lava „trage” spre sud, ameninţând alte zone din municipiul Los Llanos de Aridane prin care până acum nu a trecut.

Citește și : Preşedintele Indoneziei cere înfiinţarea unui coridor pentru călătorii în Asia de Sud-Est

Rămâne de văzut care este direcţia pe care o vor lua celelalte două fluxuri nou create, dacă se îndreaptă spre localităţile Todoque şi La Laguna, sau dacă se vor îndrepta spre alte zone.

Unele scurgeri de lavă s-au extins atât de mult, încât au delimitat un perimetru „brutal” de până la 3 kilometri lăţime, care a condus la amplificarea zonei de securitate.