DISTRIBUIȚI

În alegerile prezidenţiale ce vor avea loc la 1 noiembrie 2020 în Republica Moldova vor fi utilizate 240 de scanere, pentru a facilita procedura de înregistrare a alegătorilor în Sistemul Informaţional Automatizat de Stat „ALEGERI”, informează un comunicat al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) remis agerpres.

Aparatele au fost donate Comisiei Electorale Centrale de PNUD Moldova şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul proiectului „Consolidarea democraţiei în Republica Moldova prin alegeri incluzive şi transparente”.


Citește și: Hit and run: Un jandarm francez a fost lovit intenționat de o mașină care circula cu viteză

Scanerele au fost achiziţionate în 2020, ca urmare a rezultatelor unui exerciţiu pilot susţinut de proiectul PNUD la alegerile locale generale din octombrie 2019. Comisia Electorală Centrală a utilizat atunci 80 de scanere în 70 de secţii de votare din municipiul Chişinău pentru a identifica alegătorii în listele electorale, în baza buletinului de identitate scanat. Acestea au fost procurate în cadrul primei etape a proiectului PNUD, finanţat de USAID, Marea Britanie şi Olanda. Astfel, în comparaţie cu introducerea manuală a datelor, procesul de scanare a demonstrat excluderea erorilor umane şi, de asemenea, a redus timpul şi cozile de alegători cu 72%.

În baza rezultatelor înregistrate în 2019, au fost procurate alte 240 de scanere, destinate utilizării în felul următor: 120 de scanere donate de PNUD Moldova pentru secţiile de votare din afara ţării, adaptate la modelul actului de identitate de tip paşaport şi buletin de identitate, contribuind astfel la fluidizarea mai rapidă a alegătorilor pentru a evita aglomeraţia şi cozile; 120 de scanere, achiziţionate cu sprijinul USAID Moldova, pentru utilizare pe teritoriul Republicii Moldova, în cele mai aglomerate secţii de votare.

La alegerile din 1 noiembrie 2020, tehnica va fi folosită în secţiile de votare din municipiul Chişinău şi anume, suburbiile municipiului. Celelalte 80 de scanere, procurate în 2019, sunt destinate secţiilor de votare deschise pentru alegătorii care locuiesc în stânga Nistrului şi care vor vota în baza buletinului de identitate.

În contextul pandemiei de COVID-19, utilizarea scanerelor va reduce şi riscurile de infectare a operatorilor electorali, prin faptul că alegătorul va scana singur actul de identitate şi informaţia va apărea direct în computer.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Dorin Cimil, a declarat că „noul utilaj vine exact într-un moment în care, pentru prima dată în istoria alegerilor organizate în Republica Moldova, suntem obligaţi să desfăşurăm scrutinul în condiţii de pandemie şi să găsim soluţii ca să protejăm cât mai mult funcţionarii electorali, în prima linie în ziua votului. Astfel, scanerele ne vor ajuta în acest sens, dar, în primul rând, reprezintă un instrument nou care completează dotarea tehnologică modernă a instituţiei pentru a organiza alegeri corecte şi transparente”.

Vezi și: 43 de persoane au fost eliberate după ce au fost ținute captive într-o bancă din Georgia – VIDEO

Eva Bounegru, managera proiectului PNUD Moldova, a menţionat că „începând din 2014, inovaţia şi modernizarea Sistemului Informaţional Automatizat de Stat „ALEGERI” este unul dintre obiectivele principale ale PNUD Moldova. Donaţia de scanere reprezintă încă o activitate care va avea impact pozitiv nu doar pentru alegerile din 2020, dar şi pentru scrutinele ulterioare. Eliminarea erorilor umane şi facilitarea procedurilor de vot contribuie la consolidarea democraţiei în Moldova prin alegeri incluzive şi transparente”.

PNUD Moldova şi partenerii săi susţin consolidarea proceselor electorale în Republica Moldova de mai mult de 10 ani.