DISTRIBUIȚI
Stiri.md

Societatea Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna ianuarie, a anunţat joi după-amiază vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, după ce anterior parlamentul Republicii Moldova instituise starea de urgenţă în sectorul energetic, potrivit portalului Deschide.md, scrie agerpres

„Stimaţi cetăţeni, trecem printr-o criză energetică (a gazelor) care nu este generată de noi, dar care ne afectează în mod direct, pe fiecare. Guvernul îşi va onora toate angajamentele şi va fi, în primul rând, aproape de oameni. Vom compensa şi mai mult eventualele creşteri de tarif şi vom face astfel ca gazele să ajungă în fiecare casă. Vom trece şi peste această criză. Primavăra e aproape’, a scris Spînu.


Citește și : Ucraina îl lasă în libertate pe Petro Poroşenko

Ulterior, printr-un comunicat de presa, Moldovagaz a anunţat că valoarea transferului către Gazprom a constituit 34,375 milioane de dolari, aceasta fiind tranşa finală din cele 63 milioane de dolari care trebuiau să fie achitate pentru perioada respectivă.

„Acest fapt a fost posibil graţie sprijinului guvernului Republicii Moldova, inclusiv alocării a 469 milioane lei ca avans pentru compensaţiile pentru gaze naturale pentru populaţie, amânarea plăţilor TVA la bugetul de stat şi transferurilor către compania Energocom”, a precizat compania.

Parlamentul de la Chişinău a votat joi declararea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru următoarele 60 de zile, după ce gigantul energetic rus Gazprom a transmis o scrisoare Moldovagaz prin care a ameninţat cu sistarea gazelor naturale dacă Republica Moldova nu-şi va achita un avans pentru luna ianuarie în suma de 63 milioane de dolari până în 20 ianuarie.

Republica Moldova şi Gazprom au semnat un contract pentru livrarea gazelor pe cinci ani, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie trecut şi care prevede ca Republica Moldova să achite un avans de plată până în data de 20 a fiecărei luni.

Şefa guvernului moldovean, Natalia Gavriliţă, a avut joi o discuţie telefonică cu omologul său român Nicolae Ciucă în contextul instituirii stării de urgenţă în sectorul energetic în Republica Moldova, cei doi premieri abordând posibilitatea livrării unor cantităţi de păcură, conform portalului citat.

Citește și : Macron propune ‘o nouă ordine de securitate’ în Europa

De asemenea, preşedintele Maia Sandu a adresat un mesaj cetăţenilor moldoveni în contextul instituirii stării de urgenţă în sectorul energetic şi al crizei sanitare, îndemnându-i la solidaritate pentru a depăşi cu bine această situaţie.