DISTRIBUIȚI
Foreign Policy

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman va efectua o vizită oficială în Turcia miercuri, 22 iunie, a declarat vineri pentru AFP un înalt oficial turc sub condiţia anonimatului, potrivit agerpres.

Aceasta este prima vizită a lui „MBS” în Turcia de la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în octombrie 2018 la Istanbul, un caz ce a răcit legăturile dintre cele două puteri regionale rivale.


Citeşte şi: Ucraina ameninţă să distrugă podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci – Black News

Programul detaliat al acestei vizite va fi anunţat „în weekend”, conform aceleiaşi surse citate de France Presse.

În cadrul acestei vizite ar urma să fie semnate mai multe acorduri, a indicat înaltul responsabil turc, potrivit căruia prinţul moştenitor „ar trebui să meargă la Ankara” – dar destinaţia rămâne de precizat, a nuanţat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizitat Arabia Saudită la sfârşitul lunii aprilie, unde l-a întâlnit pe prinţul moştenitor înainte de a se îndrepta către Mecca.

Erdogan şi prinţul moştenitor saudit „au analizat relaţiile turco-saudite şi modalităţile de dezvoltare a acestora în toate domeniile”, a informat agenţia de presă de stat saudită SPA după întâlnirea lor.

Afacerea Khashoggi a îngheţat mai bine de trei ani relaţiile dintre Ankara şi Riad, deja tensionate din 2017 şi blocada decretată de Arabia Saudită Qatarului, aliat al Turciei.

Citeşte şi: Ucraina ameninţă să distrugă podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci – Black News

Jamal Khashoggi, un editorialist critic de la Washington Post, a fost ucis şi dezmembrat la 2 octombrie 2018 în clădirea consulatului saudit din Istanbul, unde s-a dus să obţină documentele necesare căsătoriei cu logodnica sa turcoaică.

La acea vreme, preşedintele turc a acuzat „cele mai înalte niveluri ale guvernului saudit” că au ordonat asasinatul.