DISTRIBUIȚI
RFE/RL

Fostul primar al Teheranului, Mohammad Ali Najafi, condamnat la moarte pentru că şi-a ucis soţia, urmează să scape de execuţie după o intervenţie a familiei acesteia, transmite AFP, scrie agerpres.

Najafi, în vârstă de 67 de ani, a fost condamnat pe 30 iulie pentru că şi-a împuşcat mortal a doua soţie, Mitra Ostad, mai tânără decât el cu peste 30 de ani. El comisese crima în capitala iraniană, pe 28 mai.


Citește și : ‘Tatăl Sharm El Sheikh’ a murit la 85 de ani în Spania

În Iran, familiile pot cere pedeapsa cu moartea ca răzbunare pentru uciderea unei rude, conform „qesas”, echivalentă legii talionului. Familia lui Ostad făcuse deja uz de acest drept

Miercuri, fratele victimei, Masood Ostad, a publicat însă pe Instagram anunţul că familia a decis să îl graţieze pe Najafi. Avocatul familiei a confirmat informaţia pentru agenţia oficială IRNA, preluată de AFP.

Ostad a adăugat că Najafi a promis „să se spele” de păcate.

Fostul primar rămâne însă în detenţie, deoarece a fost condamnat şi la doi ani de închisoare pentru posesia ilegală a unei arme de foc. Nu este clar dacă pedeapsa capitală va fi înlocuită tot cu închisoarea.

Citește și : Povestea prinţesei Diana ajunge Broadway

Najaf, matematician şi profesor universitar, a fost şi consilier economic al preşedintelui Iranului, Hassan Rouhani, şi ministru al educaţiei. Ales primar al Teheranului în 2017, el a demisionat în 2018 după ce a fost criticat de conservatori pentru că a asistat la un spectacol de dans al unor şcolăriţe. Scandalul legat de cea de-a doua sa căsătorie a fost amplificat de faptul că el nu divorţase de prima soţie, deşi legea iraniană permite acest demers, iar poligamia nu este bine văzută în Iran.