DISTRIBUIȚI
Radio Chișinău

Misiunea militară europeană Sophia, creată în 2015 pentru combaterea reţelelor de traficanţi de migranţi în Marea Mediterană, ar putea să fie abandonată la 31 martie în lipsa unui acord între statele membre ale UE, a anunţat luni şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, citată de AFP, potrivit Agerpres.

‘Încă mai sper că se va ajunge la un acord, dar nu văd mişcări în acest sens şi, în absenţa unor evoluţii, operaţiunea Sophia va trebui abandonată, cu toate consecinţele pe care aceasta le implică, din păcate’, a declarat ea după o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.


Citește și : Preşedintele brazilian Bolsonaro, vizită neobişnuită la sediul CIA din Virginia

Misiunea Sophia a fost prelungită în decembrie până la 31 martie 2019.

Aflată sub comandament italian, cartierul său general se află la Roma şi marina italiană este implicată în grad ridicat în operaţiunile desfăşurate în largul Libiei, ţară de unde vin ambarcaţiunile încărcate cu solicitanţi de azil.

Însă coaliţia la putere la Roma solicită schimbarea regulilor care impun debarcarea în porturile italiene a migranţilor salvaţi pe mare de către navele implicate în operaţiunea Sophia.

Citește și : Venezuela: Industria petrolieră riscă să intre în colaps ca urmare a crizei economice