DISTRIBUIȚI
AP

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a afirmat luni că secretarul de Stat american, Mike Pompeo, „întotdeauna este binevenit” să discute cu UE, însă pentru moment a confirmat că „nu există planuri de întâlnire”, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Evident întotdeauna este binevenit, dar nu există planuri precise pentru moment”, a indicat Mogherini reporterilor în cadrul Consiliului Afaceri Externe care are loc luni la Bruxelles.


Citește și: Cutremur puternic în Panama, la granița cu Costa Rica

Potrivit unui responsabil al Departamentului de Stat, Pompeo se va opri la Bruxelles pentru a discuta cu oficiali ai UE despre Iran, o vizită care nu figura pe agenda sa oficială şi care apare într-un moment de noi tensiuni cu Republica Islamică.

„Ne-au spus în timpul nopţii că intenţionează să-şi schimbe planurile de călătorie şi să facă o escală aici la Bruxelles. Cred că se aşteaptă să aterizeze spre prânz. Vom fi aici întreaga zi cu o agendă plină. Vom vedea dacă şi cum vom reuşi să stabilim o întâlnire”, a arătat Mogherini.

Aceasta a subliniat că „vom continua să susţinem pe deplin acordul nuclear cu Iranul, completa sa aplicare”.

Potrivit lui Mogherini, va exista totodată pe parcursul zilei, în marja Consiliului Afaceri Externe, o reuniune între miniştrii din Franţa, Germania şi Regatul Unit pentru a vedea cum trebuie continuat pentru a sprijini cel mai bine completa implementare a acordului.

Mogherini a insistat că respectivul pact cu Iranul „a fost şi continuă să fie pentru noi un element cheie al arhitecturii neproliferării, atât la nivel global, cât şi regional”.

„Vom continua să-l susţinem cu toate instrumentele şi voinţa noastră politică. Acest lucru este bine ştiut atât de Washington, cât şi de Teheran”, a mai spus şefa diplomaţiei europene.

În acelaşi timp, ea a recunoscut că UE are în continuare „diferenţe şi divergenţe serioase” cu Iranul asupra unor probleme regionale, dar a subliniat că „dialogul este unicul şi cel mai bun mod de a le aborda” şi „a evita o escaladare a tensiunilor în regiune”.

Citește și: Deputatul împușcat pe străzile din Buenos Aires a murit

Mike Pompeo trebuia luni să sosească la Moscova unde avea prevăzute o întâlnire cu personalul ambasadei americane în Rusia, discuţii cu antreprenori de top şi foşti elevi ai unui program de interschimb, precum şi participarea la o ceremonie în onoarea celor care au murit în luptele contra naziştilor din timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Toate aceste evenimente au fost anulate pentru a face loc vizitei lui Pompeo la Bruxelles, de unde acesta va pleca spre Soci, o staţiune balneară rusească la Marea Neagră, potrivit Departamentului de Stat.