DISTRIBUIȚI
Twitter

Guvernul din Honduras a trimis duminică peste 600 de poliţişti la frontierele cu Salvador, Guatemala şi Nicaragua, după ce joi preşedinta Xiomara Castro a decretat starea de urgenţă pentru a putea combate activitatea în creştere a bandelor criminale, relatează AFP, potrivit agerpres

Aceste întăriri au drept scop să împiedice intrarea în ţară a ”membrilor structurilor criminale” provenite din ţările vecine, în special din Salvador, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei militare.


Citește și : Şefii de guvern din Polonia şi Lituania promit ajutor Ucrainei în cursul unei vizite la Kiev

Şeful acesteia, Gustavo Sanchez, a spus la rândul său că în cadrul planului de securitate vor fi mobilizaţi peste 20.000 de agenţi, unitatea pe care o conduce fiind formată din efective preluate din rândul armatei.

”Războiul” împotriva bandelor de delincvenţi pornit de preşedintele Salvadorului, Nayib Bukele, a condus la arestarea a circa 58.000 de persoane de la începutul anului.

Preşedinta Hondurasului, Xiomara Castro, a decretat joi starea de urgenţă, pentru o mai bună aplicare a strategiei ”de recuperare imediată a teritoriilor unde domneşte fărădelegea”, după ce sute de şoferi de autobuz au manifestat în capitala Tegucigalpa cerând măsuri ferme împotriva extorcărilor practicate de bandele criminale care au ucis anul acesta circa 400 de lucrători din sectorul transporturilor.

Citește și : Preşedinta Ungariei la Kiev: Cei în nevoie se pot baza întotdeauna pe unguri

Hondurasul se află în centrul aşa-numitului ”triunghi al morţii”, o zonă din America Centrală caracterizată prin violenţă, sărăcie şi corupţie. Bandele criminale, denumite ”maras”, au impus acolo un regim al terorii, la fel şi în Salvador şi Guatemala.