DISTRIBUIȚI
The New York Times

Puţin după şase luni de mobilizare, mişcarea ”vestelor galbene” şi-a pierdut din suflu: în cea de 26-a sâmbătă de protest, în toată ţara au ieşit în stradă 18.600 de persoane, dintre care 1.200 în Paris, cea mai mică mobilizare de la începutul mişcării pe 17 noiembrie (282.000), relatează AFP, potrivit agerpres.

Aceste cifre anunţate de Ministerul de Interne sunt contestate de „vestele galbene”, care susţin că în această sâmbătă au participat la protest aproximativ 37.500 de demonstranţi.


Citește și : Atacul armat la un hotel de cinci stele din Pakistan s-a încheiat cu uciderea a trei agresori

Această slăbire a mişcării a fost de mult timp sperată de autorităţi, deoarece criza „vestelor galbene” este cea mai gravă suferită de preşedintele Emmanuel Macron de când a ajuns la putere acum doi ani şi a coincis cu o scădere a popularităţii sale, scrie agenţia franceză de presă.

Cu toate acestea, ratingul său a crescut la 32%, potrivit celui mai recent sondaj, publicat vineri, cu mai puţin de o lună înainte de alegerile europene din 26 mai, pentru care lista majorităţii prezidenţiale se află umăr la umăr cu cea a extremei drepte.

„Suntem aici, suntem aici”, asigurau totuşi câteva sute de ”veste” care mărşăluiau la Paris. Accesul pe Champs-Elysees a fost închis din nou, de teama unei repetări a violenţelor care însoţesc în mod regulat aceste adunări.

Citește și : Şapte copii, ucişi de un dispozitiv exploziv plasat pe marginea unui drum din sudul Afganistanului