DISTRIBUIȚI
South China Morning Post

Angajaţi din domeniul feroviar, profesori, studenţi, poliţişti, lucrători din domeniul salubrităţii, avocaţi, sindicate, partide de opoziţie şi ”veste galbene” au lansat un apel la grevă şi vor manifesta joi în Franţa împotriva viitoarei reforme a pensiilor pe care executivul este ”hotărât” să o ducă la îndeplinire, relatează marţi AFP, potrivit agerpres.

Aceasta este o confruntare ce se profilează şi ar putea ”decide succesul sau eşecul celor cinci ani de mandat al preşedintelui Emmanuel Macron”, a apreciat luni ziarul Libération, în timp ce preşedintele ales în 2017 a făcut din această reformă o promisiune de campanie.


Citește și : Statele membre NATO, acord privind declaraţia comună: China, considerată ameninţare

Mişcarea ar putea dura câteva zile în transporturi, cu un apel la grevă pe termen nelimitat adresat SNCF, operatorul feroviar, şi RATP, transportul public din Paris.

Mobilizarea împotriva fuziunii celor 42 de regimuri actuale de pensii (privat, pentru funcţionari publici, speciale, complementare) într-un sistem universal pe puncte ”se anunţă puternică şi durabilă”, avertizează sindicatul CGT, care a cerut o grevă interprofesională cu FO, a treia organizaţie sindicală după CFDT şi CGT, dar şi cu alte organizaţii, sindicate şi de tineret.

O reuniune intersindicală este programată pentru vineri. Fără CFDT, în favoarea unui sistem de pensii ”universal”, ”mai lizibil” şi ”mai echitabil”.

Anticipând o mişcare îndelungată într-un context social tensionat în care nemulţumirile se înmulţesc (spital, poliţie, profesori, lucrători feroviari, ”veste galbene”), executivul a avut o serie de reuniuni în ultimele zile, între care un seminar guvernamental duminică.

Citește și : Trump ameninţă să pedepsească statele NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru propria apărare