DISTRIBUIȚI
Sputnik

Peste o jumătate de milion de oameni au manifestat joi în întreaga Franţă, în contextul grevei declanşate în cvasitotalitatea sectoarelor de activitate pentru a protesta împotriva reformei pensiilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Greva a beneficiat de o participare masivă în transporturi, educaţie, poliţie, cultură şi alte domenii, iar peste 510.000 de oameni, potrivit unei numărători provizorii a AFP, au ieşit în stradă în circa 70 de oraşe pentru a denunţa reforma promisă de preşedintele Emmanuel Macron. Cifra nu cuprinde şi manifestaţia masivă de la Paris, la care potrivit sindicatului CGT au luat parte 250.000 de oameni.


Citește și : Pelosi cere OFICIAL redactarea actului actul de acuzare împotriva lui Trump

Deşi în capitala franceză, încă marcată de protestele „vestelor galbene” din cursul anului trecut, manifestanţii au fost păziţi de un amplu dispozitiv de circa 6000 de poliţişti şi jandarmi, au avut loc şi incidente între vandali şi forţele de ordine, în special în estul oraşului, în apropiere de Piaţa Republicii. Un utilaj de şantier a fost răsturnat şi incendiat şi mai multe vitrine au fost sparte, în timp ce forţele de ordine au răspuns la proiectilele lansate asupra lor cu gaze lacrimogene. Seara, poliţia a operat 87 de arestări.

 

La grevă au luat parte şi profesori, pensionari, studenţi, avocaţi, angajaţi din sectorul energiei, dar şi poliţişti, care au blocat unele comisariate.

Citește și : Navă atacată de piraţi, în largul Nigeriei. 19 marinari au fost răpiți

Proiectul de reformă a pensiilor, ale cărui detalii încă nu au fost comunicate de guvern, prevede între altele un „sistem universal” pe puncte în locul celor 42 de regimuri existente în prezent (pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale, pensii complementare etc.).