DISTRIBUIȚI
Manchikoni

Uniunea Europeană şi Spania au reuşit să mobilizeze marţi, într-o videoconferinţă a donatorilor, 2,8 miliarde de dolari, dintre care 653 de milioane de dolari pentru a veni în ajutorul milioanelor de venezueleni care au fugit din faţa crizei din ţara lor, notează AFP, potrivit agerpres.

„Putem fi mândri de ce am reuşit să facem”, şi-a exprimat mulţumirea Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell. „Venezuela nu este o criză uitată”, a insistat el.


Citește și : Cel puţin 101 de cadre medicale din Rusia au murit din cauza coronavirusului

UE a furnizat 60% din cele 653 de milioane de dolari în donaţii, a precizat Josep Borrell.

Şefa diplomaţiei de la Madrid, Arancha Gonzales Laya, a salutat un”exemplu de solidaritate în faţa unei drame devenite invizibile”. Spania a deblocat 50 de milioane de euro pe trei ani dintre care 20 de milioane vor fi acordaţi în acest an, a precizat ministra.

„Această conferinţă a permis aducerea în centrul atenţiei a unei crize umanitare neglijate”, a subliniat Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filipo Grandi.

Circa 4,9 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara de la sfârşitul lui 2015 pentru a fugi de criza politică şi economică.

În această ţară, inflaţia a depăşit 9.000% anul trecut, iar penuria de medicamente şi carburant este la fel de frecventă ca întreruperea curentului electric.

„Fiecare ţară donatoare va decide partea de contribuţie destinată pentru ţara gazdă a refugiaţilor venezueleni şi cea destinată pentru îmbunătăţirea situaţiei din ţară”, a precizat şeful diplomaţiei europene.

Venezuela este ţinta unor sancţiuni economice impuse de administraţia americană, destinate să îl pună sub presiune pe preşedintele Nicolas Maduro, inclusiv un embargo asupra petrolului, principala resursă a ţării.

Citește și : Macron: Franţa va deveni principalul producător de maşini ecologice din Europa

Liderul opoziţiei, Juan Guaido, a fost recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de Washington şi o parte a comunităţii internaţionale, după ce Nicolas Maduro a rămas la putere în 2018 în urma unor alegeri denunţate ca incorecte.

Ministra de externe spaniolă a insistat asupra necesităţii de „a relansa un proces politic care să permită organizarea de alegeri generale libere şi corecte”.

Columbia vecină este principala destinaţie a venezuelenilor, cu 1,7 milioane de persoane, mai scrie AFP.