DISTRIBUIȚI
CNN.com

Preşedintele american Donald Trump a făcut joi seara o remarcă enigmatică, afirmând că momentul actual ar putea fi „liniştea dinaintea furtunii”, fără a oferi mai multe explicaţii, potrivit AFP şi Reuters, transmite și agerpres.

Trump a făcut această remarcă în timpul unei sesiuni foto la Casa Albă, chiar înaintea începerii unui dineu al cuplului prezidenţial cu şefi ai armatei şi soţiile lor.


„Ştiţi ce înseamnă asta? Poate că este liniştea dinaintea furtunii”, a spus el brusc. Când a fost întrebat de jurnalişti ce a vrut să spună, el a repetat: „Ar putea fi asta, liniştea, liniştea înaintea furtunii”, potrivit canalului de televiziune CNN.

Citește și: Accident teribil în Rusia. 19 morți și mai mulți răniți, după ce un tren a lovit un autobuz

Jurnaliştii i-au cerut din nou să precizeze la ce se referă, dacă este vorba de Iran sau de gruparea jihadistă Statul Islamic.

El a răspuns: „Pot să vă spun un lucru, îi avem în această seară, în această cameră, pe cei mai buni şefi militari din lume. Şi, eh, vom avea o seară foarte bună, vă mulţumim că aţi venit”.

La ultima întrebare în care i se cerea să facă precizări, el a răspuns simplu: „Veţi afla în curând!” Jurnaliştii au trebuit apoi să părăsească încăperea.

Înainte de dineu, Trump a avut o discuţie cu înalţii responsabili ai armatei în biroul său de lucru de la Casa Albă, în cadrul căreia a abordat ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord şi cum ar putea fi împiedicat Iranul să obţină arma nucleară, potrivit Reuters.

Referitor la Coreea de Nord, „obiectivul nostru este denuclearizarea”, a spus el. „Nu putem permite ca această dictatură să ameninţe naţiunea noastră sau pe aliaţii noştri cu pierderi inimaginabile de vieţi”, a adăugat preşedintele american. „Vom face ceea ce trebuie pentru ca aşa ceva să nu se întâmple. Şi se va face, dacă este necesar, credeţi-mă!”, a mai spus el.

În discursul său de luna trecută de la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Trump a declarat că SUA vor „distruge total” Coreea de Nord dacă este necesar să se apere sau să-şi apere aliaţii, aminteşte Reuters.

Citește și: Un polițist american TRAGE într-un actor care filma o scenă de film – VIDEO

În ceea ce priveşte Iranul, preşedintele american a declarat joi că Teheranul nu a respectat „spiritul” acordului nuclear, această afirmaţie intervenind cu câteva zile înainte de decizia sa extrem de aşteptată privind certificarea conformităţii Iranului cu termenii acordului.

„Ei nu au respectat spiritul acordului”, a afirmat Trump, evocând documentul încheiat între Teheran şi marile puteri care prevede ca Iranul să-şi limiteze programul nuclear la utilizări civile în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale adoptate împotriva sa.

Potrivit Washington Post, decizia preşedintelui ar putea surveni într-o săptămână, la 12 octombrie.