DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Misiunile ONU de menţinere a păcii vor fi finanţate în totalitate, în pofida unei importante reduceri bugetare care a fost anunţată în urmă cu câteva luni, a declarat marţi preşedintele Adunării Generale a ONU, informează AFP. 

„Nu trebuie să existe niciun motiv să se creadă că operaţiunile noastre de menţinere a păcii vor fi insuficient finanţate”, a declarat Miroslav Lajcak în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.


La presiunile SUA, ţările membre ale ONU au acceptat în iunie să diminueze cu 600 de milioane de dolari (509 milioane de euro) bugetul operaţiunilor de menţinere a păcii, care era până acum de 7,87 de miliarde de dolari.

Într-un raport remis Consiliului de Securitate şi obţinut săptămâna trecută de AFP, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atenţionat împotriva unor noi diminuări a fondurilor alocate misiunii Căştilor Albastre desfăşurate în Republica Democrată Congo, cea mai importantă şi mai costisitoare misiune de menţinere a păcii a ONU.

O restrângere a forţei de menţinere a păcii Monusco, asigurată cu circa 18.000 de oameni, ar putea să nu mai poată împiedica colapsul acestei ţări, a avertizat el.

Însă Lajcak, diplomat slovac ce prezidează din septembrie cea de-a 72-a Adunare Generală a ONU, a încercat să minimizeze aceste îngrijorări. „Vom fi capabili să ne descurcăm cu reducerile bugetare anunţate”, a spus Lajcak. „Ele nu vor fi atât de importante şi sunt state membre care şi-au făcut deja publică intenţia de a umple” golul ce ar putea să apără.

SUA intenţionează să diminueze cu aproape un miliard de dolari bugetul operaţiunilor de menţinere a păcii, conform promisiunilor preşedintelui Donald Trump de a lua măsuri împotriva risipei financiare din cadrul ONU.