DISTRIBUIȚI
Adevarul

Consiliul de Securitate a reînnoit în unanimitate joi pentru şase luni misiunea forţei sale de menţinere a păcii în Cipru, lansând un apel părţilor pentru „intensificarea eforturilor de promovare a contactelor intercomunitare, reconciliere şi participare activă a societăţii civile”, relatează France Presse, scrie agerpres.

În timpul negocierilor, presiunea SUA de a reduce forţa ONU (aproximativ 900 de „căşti albastre”) a rămas limitată, potrivit diplomaţilor.


Citește și : Theresa May: Cetățenii ar trebui să se simtă asigurați și liniștiți, nu alarmați de planurile Guvernului privind rezervele de medicamente

Rezoluţia elaborată de Marea Britanie ia act doar de faptul că „în vederea soluţionării situaţiei, este important să se stabilească planuri de tranziţie, mai ales pentru a reflecta îmbunătăţirile ce ar trebui aduse mandatului Forţei, efectivelor şi altor resurse ale sale şi conceptului ei de operare, ţinând cont de evoluţia situaţiei pe teren şi de opiniile părţilor”.

De asemenea, Consiliul de Securitate cere în textul său tuturor părţilor „să profite de ocazia numirii lui Jane Holl Lute” în calitate de consultantă pe lângă ONU pentru a încerca să reia negocierile de pace suspendate anul trecut.

Fostă responsabilă în Ministerul de Interne american, Jane Holl Lute a început luni o serie de contacte cu conducerea cipriotă şi liderul cipriot turc Mustafa Akinci, şeful Republicii Turce a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara.

Ciprul este divizat de la invazia armatei turce a nordului insulei în 1974, ca răspuns la o lovitură de stat vizând alipirea ţării la Grecia şi care a provocat mare îngrijorare în rândul minorităţii cipriote turce.

Citește și : Republica Moldova: Noul cod care reglementează serviciile media audiovizuale, aprobat de parlament

În rezoluţia sa, Consiliul de Securitate invită „liderii celor două comunităţi cipriote şi toate celelalte părţi vizate să dialogheze în mod activ într-un spirit de deschidere şi inovaţie” şi „să se angajeze pe deplin să obţină o soluţionare sub auspiciile ONU”.