DISTRIBUIȚI
XINHOA

O misiune diplomatică iraniană pe lângă Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) şi-a deschis biroul la Jeddah, în Arabia Saudită, la şase ani după ruperea relaţiilor, în 2016, între cele două rivale regionale, au anunţat luni autorităţile iraniene, informează AFP, potrivit agerpres.

„Delegaţia, care se află în prezent la Jeddah, îşi va începe activitatea la OCI, ceea ce ar putea fi un preambul” pentru redeschiderea ambasadelor celor două ţări, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Said Khatibzadeh, în timpul conferinţei sale de presă săptămânale, fără a preciza data la care a fost deschis biroul.


Citeşte şi: ‘PartyGATE’ cutremură din temelii Downing Street! Șefa unității guvernamentale privind regulile Covid a organizat o petrecere cu alcool în timpul restricțiilor de Crăciun

Regatul sunnit al Arabiei Saudite şi Republica Islamică Iran, şiită, au rupt relaţiile lor în ianuarie 2016, în urma executării de către Riad a unui influent opozant religios şiit. Însă cele două ţări, care se acuză reciproc de destabilizarea Orientului Mijlociu, şi-au exprimat dorinţa de a depăşi divergenţele şi au purtat în ultimele luni negocieri.

Pe 23 decembrie 2021, reprezentanţi ai Ministerelor Afacerilor Externe ale celor două ţări au anunţat că trei diplomaţi iranieni au obţinut vize pentru a se putea afla la OCI, cu sediul la Jeddah, mare oraş portuar în vestul Arabiei Saudite.

Şeful diplomaţiei iraniene a lăudat atunci eforturile de mediere ale ţării vecine Irak, menite să contribuie la ameliorarea relaţiilor dintre Teheran şi Riad.

Citeşte şi:Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume S-A DUBLAT în timpul pandemiei – Black News

Patru runde de negocieri au avut loc la Bagdad între cele două ţări care se contrazic asupra majorităţii dosarelor regionale, printre care şi cel privind Yemen.

„Accentul este pus pe demararea lucrărilor delegaţiei iraniene la Jeddah. Diplomaţii noştri au primit vize pentru a evalua” situaţia, a precizat Khatibzadeh luni.

OCI a fost înfiinţată în 1969 şi are 57 de ţări membre.