DISTRIBUIȚI

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi-a reafirmat luni refuzul de a preda armele către Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), cu câteva zile înaintea transferului de putere către aceasta în Fâşia Gaza, transmite agerpres .

‘Armele rezistenţei constituie o linie roşie, acesta nu este un subiect deschis discuţiilor’, a declarat Khalil al-Hayya, adjunctul liderului Hamas în Gaza, Yahya Sinwar.


‘Vom deplasa aceste arme în Cisiordania pentru a combate ocupaţia. Este dreptul nostru să rezistăm ocupaţiei până când ea se va încheia’, a afirmat el, într-o declaraţie pentru presă la Gaza.

Citește și : Emmanuel Macron susține că Franța are nevoie de un ‘partener puternic’ în Germania pentru o reformă a Europei

După zece ani de disensiuni profunde, grupările palestiniene au încheiat luna trecută un acord de reconciliere ce prevede că Hamas va transfera către ANP controlul asupra Fâşiei Gaza cel târziu la 1 decembrie.

Hamas a alungat ANP din Fâşia Gaza în 2007 după un război civil cu Fatah.

Cele două grupări rămân în dezacord total în ce priveşte soarta aripii militare a Hamas, dotată cu 25.000 de luptători şi mii de rachete. Preşedintele ANP, Mahmoud Abbas, pretinde un control total asupra securităţii în Gaza.

Israelul a indicat deja că va refuza să discute cu un guvern de unitate palestinian care nu recunoaşte statul evreu, nu renunţă la violenţă şi nu dezarmează Hamas, toate acestea fiind condiţii neîndeplinite de mişcarea islamistă.

Gruparea Hamas este activă şi în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel, unde este supusă operaţiunilor armatei israeliene şi ale Autorităţii Palestiniene, care cooperează cu Israelul în materie de securitate.

Pe lângă prezenţa armatei israeliene, în Cisiordania trăiesc în jur de 400.000 de colonişti israelieni, care duc o coexistenţă adesea conflictuală cu 2,6 milioane de palestinieni.