DISTRIBUIȚI
Getty Images

O vastă anchetă asupra amplorii discriminărilor rasiale în cadrul poliţiei britanice a fost declanşată în contextul mişcării Black Lives Matter, a anunţat vineri organismul independent însărcinat cu analizarea plângerilor împotriva forţelor de ordine, informează AFP, potrivit agerpres.

„A dispune de o privire independentă şi de o bază de dovezi ar ajuta poliţia să înveţe şi să se perfecţioneze dacă este necesar”, a explicat Michael Lockwood, directorul general al Biroului Independent asupra Comportamentului Poliţist (IOPC).


Vezi şi: Un pedofil francez a fost ARESTAT la Jakarta (VIDEO)! Este bănuit că a profitat de peste 300 de copii

El a declarat că vrea să ajute poliţia „să recâştige încrederea oamenilor”, afectată de multă vreme de „dovezi de utilizare disproporţionată a puterilor sale”.

Ancheta se va baza într-o primă etapă pe datele privind arestările, percheziţiile şi utilizarea forţei faţă de minorităţi etnice. IOPC va căuta de asemenea să afle dacă poliţia „nu a luat în serios” plângeri sau a refuzat statutul de victimă unor persoane pentru că acestea proveneau din aceste minorităţi.

„Este vorba de a identifica practicile bune şi cele rele, şi de a vedea unde putem face schimbări reale”, a estimat Michael Lockood. Potrivit lui, IOPC va recupera de asemenea „mai multe” dintre plângerile pentru discriminare împotriva poliţiei, dintre care „majoritatea” celor 32.000 de cazuri anuale sunt deocamdată tratate chiar de forţele de ordine.

Regatul Unit a fost scena unor ample manifestaţii ale mişcării antirasiste Black Lives Matter, declanşate de moartea lui George Floyd, un afro-american asfixiat de un poliţist alb în timpul arestării sale în SUA.

În acest context, mai multe cazuri de presupuse abuzuri ale poliţiei împotriva minorităţilor au provocat indignare.

Citeşte şi: Un primar acuzat de trafic de droguri a fost ÎMPUȘCAT în CAP

Şefa poliţiei londoneze, Cressida Dick, şi-a cerut în această săptămână scuze atletei britanice Bianca Williams pentru „suferinţa” cauzată prin arestarea ei, urmată de o percheziţionare în timpul căreia poliţia nu a găsit nimic suspect.

În 1999, un raport a calificat poliţia din Londra drept instituţie rasistă după ce, cu şase ani în urmă, ucisese un adolescent de culoare, Stephen Lawrence, ceea ce a declanşat un val de furie ce a dus la o reformă a instituţiei.

Potrivit unui studiu realizat de London School of Economics (LSE) în 2018, persoanele de culoare riscă de de opt ori mai mult să fie arestate şi percheziţionate faţă de persoanele albe.