DISTRIBUIȚI
South EU Summit

Liderul Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), Luigi di Maio, s-a declarat pregătit joi să negocieze crearea unei „majorităţi solide” în parlament, fără să precizeze cu care formaţiuni politice discută, după întâlnirea cu preşedintele italian, Sergio Mattarella, informează AFP, potrivit agerpres.

M5S, componentă a defunctei coaliţii la putere în Italia, lucrează pentru a da ţării un nou guvern şi pentru a evita alegerile anticipate, a subliniat Luigi Di Maio, citat de Reuters.


Citește și : Premierul Mitsotakis invită investitorii francezi în Grecia şi anunţă modificarea politicii de azil

„În ultimele ore, noi am lansat toate discuţiile necesare pentru a găsi o majoritate solidă în slujba cetăţenilor”, a spus Di Maio, explicând că M5S nu doreşte o revenire imediată la urne pentru că „mai avem atâtea de făcut”.

M5S a angajat discuţii cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi încearcă să formeze un nou guvern de coaliţie după destrămarea alianţei sale cu Liga (de extremă dreaptă), ceea ce a dus la demisia premierului Giuseppe Conte.

Fostul său partener de coaliţie, Matteo Salvini, a lăsat de asemenea uşa deschisă pentru o posibilă reconciliere cu M5S şi refacerea coaliţiei.

Salvini, liderul Ligii, a declarat joi că este gata să facă pace cu fostul partener de coaliţie, Mişcarea 5 Stele, dacă aceasta ar adopta o atitudine mai constructivă faţă de formaţiunea sa de extremă dreaptă.

Citește și : Berlinul nu vede niciun motiv de relaxare a sancţiunilor impuse Rusiei

Şeful statului italian, Sergio Mattarella, a acceptat marţi seara demisia premierului Giuseppe Conte şi a început miercuri consultări politice pentru a stabili dacă este posibil să se formeze un nou guvern sau dacă va trebui să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri parlamentare anticipate.