DISTRIBUIȚI
Politicshome.com

Deputaţii britanici au ţinut luni un minut de reculegere drept omagiu pentru fostul lor coleg David Amess, înjunghiat mortal în timpul unei întâlniri cu alegătorii din circumscripţia sa, în ceea ce poliţia consideră un act terorist potenţial islamist, relatează AFP, potrivit agerpres

Moartea deputatului conservator de 69 de ani vineri „este un moment teribil şi trist în istoria noastră, un atac împotriva democraţiei noastre şi o tragedie îngrozitoare”, a denunţat ministrul de interne Priti Patel la reluarea sesiunii parlamentare, după ce membrii Camerei Comunelor, emoţionaţi, s-au recules.


Citește și : India înregistrează cel mai mic număr de infecţii din ultimele opt luni

David Amess, tată a cinci copii, a fost ucis cu lovituri de cuţit vineri, în timp ce se întâlnea cu alegătorii săi din circumscripţie într-o biserică metodistă din Leigh-on-Sea, la circa 60 km est de Londra. Un suspect de 25 de ani, potrivit media locale un britanic de origine somaleză care a urmat pentru o scurtă perioadă un program de deradicalizare, a fost arestat la faţa locului.

Această dramă a bulversat ţara, reamintind de traumatismul asasinării deputatei laburiste Jo Cox în iunie 2016 de către un extremist de dreapta, chiar înainte de referendumul pentru Brexit, şi suscitând apeluri la întărirea securităţii aleşilor.

Regatul Unit a fost de asemenea vizat în ultimii ani de atacuri islamiste, comise cu armă albă.

Citește și : Tensiuni tot mai mari pe axa Bruxelles – Moscova: Rusia îşi SUSPENDĂ la NATO!

„Circumstanţele morţii” lui David Amess „sunt revoltătoare şi ridică întrebări fundamentale privind modul în care membrii acestei camere pot să-şi exercite responsabilităţile democratice în deplină siguranţă”, a declarat preşedintele camerei inferioare, Lindsay Hoyle, la finalul acestui omagiu.

După sesiunea omagială, o procesiune condusă de Lindsay Hoyle se va îndrepta spre biserica St Margaret, lângă Westminster Abbey, pentru o slujbă care va începe la ora 17:00 GMT.