DISTRIBUIȚI
REUTERS

Ministrul belarus al apărării, Viktor Hrenin, a acuzat luni Alianţa Nord-Atlantică de sporire a capacităţilor sale ofensive în apropierea graniţelor Belarusului, a relatat agenţia de presă oficială Belta, citată de Reuters, potrivit agerpres.

„Rezultatele evaluării noastre arată că măsurile luate de NATO privind militarizarea regiunii duc spre o schimbare importantă a raportului de forţe. În apropierea frontierelor noastre se acumulează un potenţial ofensiv al forţelor armate aparţinând statelor membre NATO”, a declarat ministrul Hrenin într-o reuniune dedicată problemelor de securitate, la care a asistat şi preşedintele Aleksandr Lukaşenko, transmite Belta pe pagina sa electronică.


Citeşte şi: Preşedinta taiwaneză pledează pentru democraţie în faţa unei delegaţii din ţările baltice – Black News

Ministrul a spus că ţările vecine Belarusului desfăşoară pe teren noi unităţi militare şi achiziţionează arme moderne, dând ca exemplu Polonia, unde se formează Divizia a 18-a mecanizată şi Brigada de apărare teritorială.

„O parte dintre acestea sunt desfăşurate în imediata apropiere a frontierei noastre de stat”, a afirmat ministrul apărării belarus, adăugând că Minskul este deosebit de preocupat în legătură cu achiziţionarea de către ţările vecine membre NATO de tancuri Abrams, sisteme de rachete Patriot, sisteme de rachete cu lansare multiplă Himars, avioane de luptă F-35 dotate cu rachete de croazieră.

Citeşte şi: Bogății imense se află sub apele îngheţate ale Rusiei – Black News

Lituania a declarat – duminică – că NATO trebuie să-şi ajusteze poziţia faţă de Belarus, a cărui armată se integrează din ce în ce mai mult cu forţele militare ale Rusiei, conform Vilniusului.

De altfel, ministrul apărării belarus a indicat luni că Rusia şi Belarus plănuiesc un set de măsuri pentru consolidarea apărării frontierei de sud a Belarusului, între care aplicaţii militare comune.