DISTRIBUIȚI
bilbaal

Un grup pentru drepturile omului al minorităţii arabe din Israel a depus o petiţie marţi la Curtea Supremă cerând anularea controversatei legi israeliene a statului-naţiune pe motiv că este „rasistă şi contravine tuturor normelor legislaţiei internaţionale”, informează dpa, potrivit agerpres.

Legea statului-naţiune, adoptată luna trecută, declară Israelul patria exclusivă a poporului evreu şi retrogradează statutul limbii arabe.


Citește și: Curtea Supremă braziliană ține deschisă frontiera pentru migranții venezueleni

Legea a fost primită cu critici vehemente, în special din partea minorităţilor druză şi arabă din Israel, care consideră că acordă prioritate caracterului evreiesc al ţării asupra caracterului său democratic.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a apărat legea declarând că ea va asigura că Israelul rămâne patria poporului evreu şi o democraţie. El afirmă că legea nu afectează drepturile minorităţilor individuale.

Citește și: Militarii americani rămân fără unele aplicații pentru smartphone

Adalah, Centrul legal pentru drepturile minorităţii arabe din Israel, a depus o petiţie în numele parlamentarilor arabo-israelieni şi al altor grupuri ale minorităţii arabe din Israel.

„O lege ce neagă drepturile civile şi naţionale ale palestinienilor în patria lor este rasistă, colonialistă şi ilegitimă”, potrivit petiţiei.