DISTRIBUIȚI
L'Internaute

Ministrul francez al tranziţiei ecologice, François de Rugy, lupta joi pentru supravieţuirea în guvern în urma apelurilor la demisie venite după ce presa a dezvăluit că politicianul a organizat ‘cine private fastuoase’, la care se serveau homari şi vinuri de colecţie, pe când era preşedinte al Adunării Naţionale (camera inferioară a Parlamentului francez), relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Site-ul de investigaţii Mediapart a relatat, aducând ca dovezi fotografii, mărturii şi documente, că François de Rugy şi soţia sa au găzduit în jur de zece cine de lux, cele mai multe în compania unor prieteni, la reşedinţa oficială din Paris a preşedintelui Adunării Naţionale, din iunie 2017 până în octombrie 2018.


Citește și : Trump găzduieşte la Casa Albă un ‘summit’ pentru a denunţa ‘reaua credinţă’ a reţelelor de socializare

La masă se serveau homari, şampanie şi vinuri de colecţie din pivniţele Adunării Naţionale, iar la cine erau prezenţi între 10 şi 30 de invitaţi, majoritatea proveniţi din cercul de relaţii şi de prieteni al soţiei lui De Rugy, Séverine de Rugy, jurnalistă la revista mondenă Gala, a scris Mediapart.

Fotografii cu homari uriaşi pe o masă pe care erau aprinse lumânări, presărată cu petale de trandafiri de personalul parlamentar, şi cu De Rugy delectându-se cu o cină de Valentine’s Day i-au revoltat pe mulţi în Franţa.

Deşi nu implicau nicio ilegalitate, imaginile au întărit percepţia despre un guvern desprins de problemelor francezului de rând, în timp ce Emmanuel Macron se luptă deja cu eticheta de ‘preşedinte al bogaţilor’ din cauza politicilor sale pro-business şi a reducerii taxei pe avere.

De Rugy, 45 de ani, fost membru al partidului Europe Ecologie Les Verts (EELV) şi activist de mediu, nu a oferit iniţial scuze şi a calificat acuzaţiile drept ‘groteşti’.

‘Îmi asum deplina responsabilitate pentru faptul că un preşedinte al parlamentului sau un ministru ar trebui să poată avea întâlniri informale la cină cu oameni de afaceri, personalităţi culturale şi decani universitari’, a răspuns el miercuri.

Necazurile lui De Rugy s-au agravat joi, când Mediapart a scris că 63.000 de euro din banii contribuabililor au fost cheltuiţi pentru renovarea apartamentului de lux pus la dispoziţia ministrului de guvern, într-un imobil de pe Boulevard Saint-Germain de pe malul stâng al Senei.

Citește și : Sancțiuni americane împotriva agenției militare de contrainformații din Venezuela

Joi, odată cu înmulţirea criticilor, De Rugy s-a declarat dispus să ‘corecteze’ orice ‘eroare de judecată’ ar fi făcut.

El şi-a scurtat o vizită în vestul ţării şi a fost convocat pentru după-amiază la cabinetul premierului, a indicat un oficial guvernamental.

Deşi purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye, a declarat miercuri că De Rugy are sprijinul preşedintelui Macron, acesta se află sub o presiunea crescută, iar cel puţin doi miniştri au cerut demisia lui De Rugy.

De Rugy s-a apărat explicând că aceste ‘cine informale’ făceau parte din ‘munca de reprezentare’ cerută de funcţia pe care o ocupa, negând că ar fi fost vorba despre ‘cine fastuoase’.

Puţin convins de aceste argumente, purtătorul de cuvânt al EELV, Julien Bayou, a cerut joi demisia din guvern a lui De Rugy. ‘Explicaţiile sale mi s-au părut (…) cu totul scandaloase’, ‘şi-a invitat prietenii şi pretinde contrariul’, dar ‘a fost prins în flagrant delict de minciună’, a acuzat Bayou.

Pe de altă parte, François de Rugy a încetat colaborarea cu directoarea sa de cabinet, Nicole Klein, după ce Mediapart a publicat un articol în care aceasta era acuzată că a păstrat în mod necuvenit timp de 12 ani o locuinţă socială în Paris, deşi nu mai avea domiciliul în capitală.