DISTRIBUIȚI
Sputnik

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat luni că propaganda de stat a Ucrainei a lansat o „campanie de minciuni” împotriva Ungariei, dând totodată asigurări că guvernul de la Budapesta va proteja comunitatea etnicilor maghiari din Transcarpatia, care numără 150.000 de oameni, relatează agenţia ungară de presă MTI, potrivit agerpres.

Orice afirmaţie în sensul că, prin apărarea maghiarilor din Transcarpatia, Ungaria vine în întâmpinarea aşteptărilor Rusiei este „o minciună inacceptabilă”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare într-o conferinţă de presă.


Citește și : Un candidat la alegerile parlamentare din Irak a fost asasinat

Peter Szijjarto a insistat că „Ucraina a sugerat în mod fals opiniei publice internaţionale că politicile Ungariei cu privire la maghiarii din Transcarpatia sunt determinate de o parte terţă” şi a acuzat Kievul că a luat recent „o serie de măsuri legislative şi disuasive” împotriva minorităţii maghiare.

Szijjarto a reiterat astfel cele spuse la finele lui aprilie, în marja unei reuniuni ministeriale a NATO de la Bruxelles, când a declarat că Budapesta „respinge ferm campania de defăimare purtată de unii politicieni ucraineni ce acuză Ungaria că serveşte unor interese ruse în politica sa faţă de Ucraina”.

Ucraina a „dat frâu liber sentimentelor şi partidelor naţionaliste şi îi ameninţă pe etnicii maghiari de pe teritoriul său cu noi sancţiuni”, a mai spus luni ministrul ungar de externe, amintind că Ungaria a arătat clar că nu va susţine eforturile de integrare ale Kievului dacă acesta nu va garanta „reintroducerea drepturilor pe care le-a retras şi respectarea celor rămase”.

Ungaria a avertizat că se va opune demersurilor Ucrainei de aderare la organizaţii internaţionale câtă vreme nu va furniza garanţii privind respectarea drepturilor minorităţii maghiare, după adoptarea anul trecut de către Kiev a controversatei legi a educaţiei conform căreia studiul în învăţământul secundar şi superior se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), educaţia în limbile minorităţilor fiind disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Citește și : Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, în primul rând în timpul ceremoniei de reînvestire a lui Vladimir Putin