DISTRIBUIȚI
TRT World

Extrădarea unui membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) de către Suedia în weekend este un „început” care trebuie continuat, a declarat luni ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, potrivit AFP, scrie agerpres.  

„Expulzarea unui terorist care aparţine PKK este un început care arată sinceritatea lor”, a spus oficialul turc, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune TRT.


Citește și : Rusia își întețește atacurile în estul Ucrainei dorind să încercuiască forțele Kievului

„Sperăm că vor urma şi alţii”, a adăugat el.

Mahmut Tat, expulzat de Suedia, a fost deferit unui tribunal imediat ce a ajuns în Turcia, iar sâmbătă a fost închis la Istanbul.

Conform agenţiei oficiale de presă Anadolu, el a fost condamnat în Turcia la şase ani şi zece luni de închisoare pentru apartenenţă la PKK, o organizaţie considerată teroristă de către Ankara şi Uniunea Europeană.

El a fugit în Suedia 2015, însă cererea sa de azil a fost respinsă.

Soarta unora dintre cetăţenii kurzi din Turcia care s-au exilat sau refugiat în Suedia şi, într-o măsură mai mică, în Finlanda este în centrul discuţiilor cu Ankara pentru aderarea celor două ţări nordice la NATO.

Turcia blochează extinderea Alianţei Nord-Atlantice din mai, cerând extrădarea mai multora dintre ei, acuzaţi că sunt simpatizanţi sau militanţi ai mişcărilor kurde clasate drept „teroriste” în Turcia sau apropiaţi ai mişcării lui Fethullah Gülen, suspectată că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016.

Citește și : Zelenski a fost declarat personalitatea anului! Ce spune liderul de la Kiev Sunt mai degrabă responsabil, decât curajos

Instalarea unui nou guvern în Suedia a detensionat totuşi recent discuţiile.

La sfârşitul lunii noiembrie, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a spus că cele două ţări au făcut „paşi pozitivi”, adăugând în acelaşi timp că Ankara aşteaptă să vadă „măsuri concrete”.