DISTRIBUIȚI
REUTERS

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, şi şeful statului-major al Turciei, Yasar Guler, s-au deplasat vineri la Tripoli pentru a discuta despre cooperarea militară cu Guvernul de Uniune Naţională (GNA) din Libia, Ankara fiind principalul aliat al acestuia, informează AFP, potrivit agerpres.

„Negocierile care s-au derulat în prezenţa delegaţiilor militare de nivel înalt ale celor două ţări au vizat (…) aspecte ale cooperării militare şi securitare”, anunţă GNA într-un comunicat.


Citește și : Boris Johnson susţine că nu este lipsit de respect faţă de UE şi speră la un acord post-Brexit

Această cooperare se înscrie în cadrul de punere în aplicare a memorandumului din domeniul militar şi securitar semnat în noiembrie 2019 de Tripoli şi Ankara, precizează comunicatul.

S-a discutat de asemenea despre o „coordonare” între ministerele apărării ale celor două ţări şi „deschiderea de centre de formare pentru construirea unei armate profesioniste”, potrivit aceleiaşi surse.

Vizita celor doi înalţi responsabili turci a avut loc după ce la 17 iunie ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a efectuat o vizită surpriză la Tripoli, unde îşi are sediul GNA, pe care Ankara îl susţine în conflictul cu forţele mareşalului Khalifa Haftar din estul Libiei. Cavusoglu a fost însoţit de ministrul de finanţe Berat Albayrak şi de şeful serviciilor de informaţii Hakan Fidan.

Citește și : Kramp-Karrenbauer: Pandemia de COVID-19, o oportunitate pentru cooperarea în UE

Libia traversează o perioadă haotică de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, iar bătălia pentru Tripoli a dus la o implicare sporită a puterilor străine.

Vizita şefului diplomaţiei turce la Tripoli a fost şi un prilej de evidenţiere a „întoarcerii companiilor turceşti” în Libia, potrivit GNA. Înainte de 2011, firmele de construcţii turceşti ocupau o parte importantă din piaţa libiană, dar proiectele au fost abandonate după răsturnarea regimului Gaddafi.