DISTRIBUIȚI

Ministrul sud-coreean de externe, Chung Eui-yong, a declarat sâmbătă că se aşteaptă ca Beijingul să joace un rol în procesul de pace între Coreea de Sud şi cea de Nord, având în vedere că SUA şi aliaţii lor au acceptat să continue eforturile pentru a determina Phenianul să avanseze spre denuclearizare, invitându-l totodată pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, să efectueze o vizită în Coreea de Sud atunci când situaţia legată de pandemia de COVID-19 se va stabiliza, relatează Reuters şi Yonhap, potrivit agerpres

„Coreea de Sud şi China împărtăşesc obiectivul comun vizând denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene şi politici de pace permanente”, a declarat Chung Eui-yong.


Citește și : Administrația Biden ridică sancţiunile impuse de Trump Curţii Penale Internaţionale

Şeful diplomaţiei sud-coreene s-a întâlnit sâmbătă cu consilierul de stat şi ministrul de externe chinez, Wang Yi, în oraşul chinez Xiamen, în cadrul primei vizite a unui ministru de externe sud-coreean în China din 2017.

„China, alături de Coreea de Sud, va căuta un proces pentru rezolvarea politică a problemei Peninsulei Coreene prin dialog”, a declarat la rândul său ministrul chinez, citat de Yonhap.

Descriind cele două ţări drept „vecini eterni”, Wang a subliniat importanţa comunicării strategice între Seul şi Beijing şi a menţionat că întâlnirea sa cu Chung a avut loc într-un mod „foarte oportun”.

Responsabili din domeniul securităţii naţionale din SUA, Japonia şi China s-au pus de acord vineri să lucreze împreună pentru a menţine presiunea asupra Coreei de Nord să renunţe la programele sale nuclear şi de rachete balistice şi asupra necesităţii de a pune în aplicare rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Coreea de Nord.

Citește și : Persoanele vaccinate din SUA îşi pot relua călătoriile în zonele cu ‘risc scăzut’ (CDC)

Vizita lui Chung intervine în timp ce Seulul încearcă să restabilească legăturile cu unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi. O dispută în 2016 cu Beijingul asupra unui sistem de apărare antirachetă american instalat în Coreea de Sud a afectat industriile turismului, cosmeticelor şi divertismentului din această ţară.