DISTRIBUIȚI
dpa

Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a făcut apel joi la funcţionarii catalani să respecte legea, recunoscând că statul s-ar putea confrunta cu rezistenţa unora dintre ei în punerea sub tutelă a regiunii care ameninţă cu secesiunea, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Este posibil să existe o rezistenţă”, a declarat Luis de Guindos la postul de radio Cadena SER, care l-a întrebat despre posibilitatea ca unii dintre cei 176.000 de funcţionari ai administraţiei catalane să refuze această punere sub tutelă.


„Dar sperăm că funcţionarii (…) sunt conştienţi de faptul că orice acţiune împotriva societăţii catalane va fi negativă”, a declarat el. „Trebuie respectată legea deoarece, în ultimă instanţă, societatea catalană va suferi consecinţele”, a adăugat el.

Citeşte şi: Expansiunea NATO în Europa provoacă o iritare virulentă a Moscovei

Principalul sindicat din Spania, Comisiilor Muncitorilor (CCOO), a făcut de asemenea apel la funcţionari să respecte legea şi să nu răspundă la ordine discutabile. „Le recomandăm să ceară ordine în scris dacă sunt de părere că aceste solicitări sunt ciudate”, a declarat secretarul general al sindicatului, Unai Sordo.

Senatul urmează să decidă vineri în şedinţă plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituţie, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum şi de a pune sub tutelă poliţia, parlamentul şi media publice din Catalonia, pentru şase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune.

Însă catalanii sunt divizaţi în proporţii aproape egale în privinţa independenţei, iar unii sunt decişi să opună rezistenţă suspendării de facto a autonomiei regiunii lor, recucerită de la căderea dictaturii lui Francisco Franco (1939-1975), chiar dacă guvernul dă asigurări că ea nu are ca scop decât să restabilească ordinea constituţională.

„Vom avea un control strict administrativ. Este momentul să regăsim normalitatea”, a spus Luis de Guindos, adăugând că este vorba de „cea mai gravă criză instituţională” trăită în Spania de mult timp.

Citeşte şi: Accident feroviar în Finlanda. Cel puţin patru oameni au murit – FOTO

„Este exploatat un sentiment care poate fi legitim (aspiraţia de independenţă – n.r.) (…) pentru a face o revoluţie împotriva bazelor noastre de coexistenţă democratică”, a adăugat el.

Ministrul a mai spus că efectele incertitudinii declanşate de situaţia politică se vor face simţite în regiune „într-un mod evident în al patrulea trimestru”.

„Se observă o cădere a consumului şi paralizia investiţiilor, ceea ce este logic într-o situaţie de enormă incertitudine şi îngrijorare”, a adăugat el.