DISTRIBUIȚI
Flux24.ro

Popularul ministru spaniol al muncii, Yolanda Diaz, a lansat vineri o „mişcare civică”, la stânga spectrului politic, înainte de alegerile legislative programate pentru sfârşitul lui 2023, promiţând un nou mod de a face politică, notează AFP, potrivit agerpres.  

Yolanda Diaz a anunţat că va participa la un turneu naţional destinat să adune idei despre ceea ce îşi doresc oamenii pentru Spania şi apoi va decide dacă această nouă formaţiune se va prezenta la următoarele alegeri cu ea la conducere.


Citește și :  După demisia lui Johnson, Biden afirmă că doreşte continuarea ‘strânsei cooperări’ cu Regatul Unit

„În această mişcare civică, eu sunt doar o piesă în plus. Voi sunteţi protagoniştii ei şi, dacă doriţi, mă voi alătura” vouă, a declarat ea în faţa a aproximativ 5.000 de persoane adunate într-un centru cultural din Madrid.

Ministrul a explicat că această nouă formaţiune numită „Sumar”, care înseamnă „a adăuga” în spaniolă, va căuta „un nou contract social” şi va acţiona pentru a pune capăt politicii de „confruntare”.

Politica ar trebui să fie „a întinde mâna şi apoi a fi în măsură să ajungi la acorduri care să schimbe vieţile oamenilor”, a adăugat ea.

Yolanda Diaz reprezintă în prezent partidul de extremă-stânga Podemos, partenerul minoritar în guvernul de coaliţie al premierului socialist Pedro Sanchez.

Sondajele arată în mod constant că ea este cea mai populară politiciană din Spania.

Ca ministru al muncii, ea a fost responsabilă pentru o recentă reformă a muncii, creditată că a antrenat o puternică scădere a numărului de contracte de muncă temporare.

De asemenea, ea a supervizat în apogeul pandemiei de COVID-19 un sistem generos care le-a garantat oamenilor un venit chiar şi atunci când părţi întregi ale economiei erau blocate din cauza lockdown-ului.

Lansarea acestei noi mişcări politice intervine într-un moment în care atât socialiştii, cât şi Podemos au scăzut în sondaje, Spania fiind afectată de o inflaţie ridicată, cum este cazul şi în restul Europei.

Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Popular (PP, conservator), i-a depăşit pe socialişti drept cel mai popular partid din Spania, potrivit unui sondaj publicat luni în cotidianul El Pais.

Citește și : Boris Johnson îi va lăsa succesorului său ‘deciziile bugetare majore’ (Downing Street)

PP, care şi-a ales în aprilie un nou lider, un moderat, beneficiază de sprijinul a 27,4% dintre spanioli, înaintea Partidului Socialist, cu 26,3%.

Podemos s-a situat pe locul patru, în urma partidului de extremă dreapta Vox.

Luna trecută, PP a câştigat o victorie zdrobitoare la alegerile regionale din Andaluzia, un fost bastion socialist, obţinând acolo majoritatea absolută a locurilor. Conservatorii vor guverna singuri, pentru prima dată, această regiune din sud, cea mai populată din Spania, mai scrie AFP.