DISTRIBUIȚI
SME

Ministrul slovac al sănătăţii a declarat joi că va demisiona pentru a ajuta la dezamorsarea tensiunilor asupra livrărilor de vaccinuri anti-coronavirus care au zguduit coaliţia de guvernare cvadripartită, în condiţiile în care această ţară se confruntă cu a doua cea mai mare din lume rată de deces de COVID-19 pe cap de locuitor, informează Reuters, potrivit agerpres.

Premierul slovac Igor Matovic şi-a iritat partenerii de coaliţie luna trecută când a decis, fără să se consulte cu ei, achiziţia de doze de vaccin rusesc Sputnik V. Unul dintre partide a ameninţat că va părăsi coaliţia, iar altul a cerut o remaniere.


Citește și : Grecia își redeschide porțile pentru turiști

Criticii lui Matovic au spus că Slovacia ar fi trebuit să aştepte mai întâi ca Uniunea Europeană (UE) să aprobe vaccinul Sputnik V.

„Două partide din coaliţie au făcut din demisia mea o condiţie pentru ca ei să rămână în coaliţie. În această situaţie, cred că nu este cazul să ne certăm… Eu nu stau lipit de scaunul meu (de ministru)”, a declarat ministrul sănătăţii Marek Krajci în timpul unei conferinţe de presă.

Matovic, care doreşte o tranziţie lină în contextul crizei de sănătate publică, a declarat că retragerea lui Krajci va fi „graduală” şi va dura câteva săptămâni, pentru a permite derularea vaccinării cu Sputnik V.

„Omul (Krajci) de lângă mine a căutat să protejeze sănătatea şi vieţile prin orice decizie a luat. Din păcate, cei care au ridicat piedici în calea lui au făcut din el o ţintă”, a declarat premierul în timpul aceleiaşi conferinţe de presă.

Slovacia, la fel ca Ungaria şi alte ţări din Europa centrală care se confruntă cu o înrăutăţire a situaţiei legate de COVID-19, au căutat să găsească în afara UE canale prin care să obţină doze de vaccinuri, în timp ce blocul comunitar depune eforturi pentru a-şi accelera campania de vaccinare şi să prindă din urmă ţări precum Regatul Unit şi SUA.

Matovic a îndemnat săptămâna aceasta Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) să accelereze aprobările de noi vaccinuri.

Citește și : Ungaria face publice contractele pentru vaccinuri și provoacă UE să facă la fel

Slovacia, o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, a înregistrat săptămâna trecută a doua din lume cea mai mare rată de deces de COVID-19 pe cap de locuitor, potrivit site-ului web Our World in Data, în urma Republicii Cehe, ţară vecină.

Capacitatea spitalelor din Slovacia a fost depăşită în condiţiile în care numărul de cazuri este în ultimele două săptămâni de 568 la 100.000 de locuitori, de patru ori mai mare decât în Germania, arată date ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.